Το μήνυμα της ΔΕΘ

18/09/2018, 12:52
ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΘ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε αναμφίβολα σε θετικό κλίμα. Πρώτα από όλα για την ίδια την έκθεση, που φέτος συγκεντρώνει περισσότερους και ισχυρότερους εκθέτες σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά και για την ελληνική οικονομία, η οποία εξήλθε από το καθεστώς των μνημονίων μετά από οκτώ και πλέον χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε θα έλεγε κανείς τη συμβολική αφετηρία για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεσμά. Στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης ακούστηκαν ορισμένες θετικές εξαγγελίες για ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις. Εξαγγελίες που εάν εφαρμοστούν εγκαίρως και συνεχιστούν θα δώσουν νέα ώθηση τόσο στην αγορά όσο και συνολικά στην οικονομία.

Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μισθωτούς είναι μέτρα που έχουν επανειλημμένα προτείνει τα Επιμελητήρια αλλά και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και η παραγωγικότητα της εργασίας, να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Επίσης, θετικό είναι το γεγονός ότι οι εξαγγελίες αυτές φαίνονται να βρίσκονται εντός του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου με δεδομένο ότι στο επόμενο διάστημα η οικονομική πολιτική της Ελλάδας θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των «θεσμών», αλλά κυρίως των αγορών, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη χώρα με δυσπιστία.

Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, δείχνοντας ταυτόχρονα αυξημένη πολιτική βούληση και αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη συγκράτηση των μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την εφαρμογή φιλικών προς την ανάπτυξη μέτρων, ενώ η Ελλάδα θα δώσει ένα μήνυμα συνέπειας και υπευθυνότητας στις αγορές.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκληρωτική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας στις βάσεις της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής με δίκαιους και βιώσιμους όρους. Οι μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, βρίσκονται ακόμη μπροστά μας.

Μετά από εννέα και πλέον χρόνια αυστηρής εποπτείας και ύφεσης ο δρόμος για την Ελλάδα είναι ανοιχτός. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να αφήσει το δικό της στίγμα στη νέα εποχή, ακολουθώντας μια εθνική στρατηγική μεταρρυθμίσεων και ορθών δημοσιονομικών πολιτικών. Μια στρατηγική ανάπτυξης που θα διασφαλίσει συνθήκες ευημερίας για τους πολίτες της. Η προσπάθεια αυτή τώρα μόλις άρχισε.