Σωτήρης Πίκουλας: Ο Κυριάκος «χτίζει» μία ισχυρή κεντρώα προσωπικότητα

02/06/2019, 10:00
1

H εκλογική επιτυχία της 26ης Μαΐου ήταν μία προσωπική δικαίωση για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δευτερευόντως για τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν μια νίκη με την προσωπική του σφραγίδα και προερχόμενη από την δική του ιδεολογικοπολιτική στρατηγική. Ήταν η κεντρώα προσέγγιση που έφερε τη Ν.Δ. κοντά σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και άλλων κεντρώων κομμάτων. Ήταν η απόφασή του να αποκαταστήσει την μεσαία τάξη που ρήμαξαν οι φόροι του τρίτου μνημονίου του Αλέξη Τσίπρα. Θυμάστε τι άκουγε κάθε λίγο και λιγάκι από εσωκομματικούς αντιπάλους; Ότι ήταν λίγος, ότι δεν κάνει για την δουλειά, ότι ότι ότι… Όλοι αυτοί τώρα σιωπούν και παραδέχονται όπως ο Αντώναρος την μεγάλη προσωπική νίκη Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναμφίβολα, έχει ήδη αφήσει το δικό του στίγμα στο τρόπο με τον οποίο θέλει να πορευτεί ο ίδιος και το κόμμα του. Και αυτός ο τρόπος έχει φέρει τη Ν.Δ. σε υψηλά ποσοστά. Η πρώτη Κυριακή βρήκε τη Ν.Δ. κυρίαρχη στις μεγάλες περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους ενώ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και κυρίως η διαφορά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι οδεύει για μία πολυετή πολιτική κυριαρχία.

Τα μηνύματά του έγιναν κατανοητά. Δεν μπήκε σε μία άσκοπη παροχολογία ούτε σε λαϊκισμούς απέναντι στον πρωθυπουργό που θεωρείται μετρ του είδους. Δεν χρησιμοποίησε πεζοδρομιακή γλώσσα ούτε άφησε «Πολάκηδες» να εξοργίσουν το λαϊκό αίσθημα. Ακόμα και αυτόν τον κομματικό που πρόσβαλε την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κούνεβα τον έστειλε χωρίς δεύτερη σκέψη εκτός κόμματος. Οι κινήσεις του προβάλλουν έναν πολιτικό πολιτισμό που έλειπε από την πολιτική πραγματικότητα των τελευταίων ετών και που θα τον ξεχωρίζουν από τους πολιτικούς του αντιπάλους, κυρίως από τον Αλέξη Τσίπρα. Γύρω του πλέον συσπειρώνονται δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα.

Εξηγούμαι: Οι ακραίοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τώρα που ο Καμμένος διαλύει το μαγαζί, περιφέρονται γύρω από τη Νέα Δημοκρατία. Οι ποταμίσιοι, αφού πλέον δεν θα κατέλθουν στις εθνικές εκλογές, προσπαθούν να κολλήσουν δίπλα στον Κυριάκο. Οι ψηφοφόροι του Λεβέντη το ίδιο. Όπως και να το πάρει κανείς, η προσωπικότητα του κεντρώου φιλελεύθερου Κυριάκου προσελκύει περισσότερο από αυτήν του Τσίπρα τους «ορφανούς» του πολιτικού συστήματος. Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο παίζει η προσδοκία για μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές που θα φέρει όψιμους υποστηρικτές και καιροσκόπους. Ασφαλείς προσεγγίσεις μιλάνε για διψήφια πλέον διαφορά με το δεύτερο κόμμα και κυρίως για μία χαρακτηριστική αυτοδυναμία με ποσοστό που μπορεί να αγγίξει το 39% που θα ξεκλειδώσει όλο το κυβερνητικό οπλοστάσιο του Κυριάκου. Άλλωστε, τους ψηφοφόρους του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων, των ΑΝ.ΕΛΛ., της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων θα τους ενώσει το κάλεσμα του Κυριάκου.

Και από την άλλη τι θα μείνει; Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομάδα των 53 απέναντί του, τον Σκουρλέτη αντίπαλο δέος, τους πασόκους καιροσκόπους-γεφυροποιούς που αν ήξεραν το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου θα σέρνονταν ξανά στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη. Οι περισσότεροι από αυτούς, μετά τις 7 Ιουλίου θα μείνουν χωρίς καρέκλα και θα πρέπει να αντέξουν τουλάχιστον έτσι για άλλα 5 χρόνια χωρίς την προοπτική αυτής… Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της κυβερνησιμότητας, της ελάφρυνσης των μεσαίων στρωμάτων και της εγκαθίδρυσης ασφαλούς διαβίωσης σε όλες τις γειτονιές. Και το κυριότερο στοίχημα: Να κάνει ελκυστική την χώρα στους νέους που τον προτίμησαν έναντι του Τσίπρα και των νεοναζιστών. Να τους παραδώσει μία Παιδεία και μία αγορά εργασίας που θα μπορούν να χτίσουν πάνω τους το μέλλον τους.