Βασίλης Κορκίδης: «Οι καιροί ου μενετοί»

14/09/2020, 16:10
108083cf-54dd-41ed-9e15-59eb95babc23

Εκ μέρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, πριν λίγες ημέρες απέστειλα επιστολή στον Πρωθυπουργό, εκφράζοντας την κατανόηση και την στήριξη μας στη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης που πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, με πολλά, σοβαρά και κρίσιμα για το μέλλον της χώρας μας, μέτωπα. Επίσης εξέφρασα την αναγνώριση μας, στο θάρρος που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός και την επιμονή σε ένα δυναμικό πρόγραμμα, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον τόπο και η δικαίωση για τις δεκαετείς θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο Θεόκριτος, τον 3ο π.χ. αιώνα είχε πεί: «Θαρσείν χρη, τάχ’ αύριον έσσετ’ άμεινον». Όντως χρειάζεται θάρρος για να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας και προς τούτο απαιτούνται τομές στη πολιτική και την οικονομία, ώστε η «επανεκκίνηση» να είναι ουσιαστική και η χώρα να οδηγηθεί ταχύτερα στη κανονικότητα, μέσω ενός βιώσιμου, ετερογενούς και παραγωγικού μοντέλου. Οι Έλληνες αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στην ελπίδα και δικαιώνονται από την επιλογή τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται μια κυβερνητική πολιτική, που να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις και τις ασύμμετρες απειλές, όπως αυτή που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας από την πανδημία και όχι μόνον.

Ενόψει των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, το Επιμελητήριό μας σε τηλεσυνεδρίαση, ιεράρχησε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα και κατέληξε ομόφωνα σε μια δέσμη πέντε αιτημάτων στήριξης της αγοράς, με προοπτική μόνιμου χαρακτήρα. Παράλληλα, επιζητά την αδιάκοπη προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να απλώσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για όλες τις επιχειρήσεις και να δημιουργήσει μια «γέφυρα» μετάβασης τους στη μετά κορωνοϊό εποχή. Είναι γεγονός πως ειδικά φέτος υπάρχουν έντονες προσδοκίες, αιτήματα, αλλά και ανάγκες για ενισχυμένα οικονομικά μέτρα. Συγκεκριμένα, το πρώτο αίτημα που διατυπώσαμε στην επιστολή ήταν η άμεση εφαρμογή του «10λόγου» στήριξης και επιδότησης της απασχόλησης, ώστε να αποφευχθεί τους επόμενους μήνες μια έκρηξη ανεργίας άνω του 19%. Δεύτερο αίτημα ήταν, η ελάφρυνση άμεσων και έμμεσων φόρων, αφού η υπερφορολόγηση στερεί 4 μονάδες από το ΑΕΠ της χώρας μας. Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης με 1,16 δισ. ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος με 482 εκατ. ευρώ ετησίως, μαζί με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για επαγγελματικά ακίνητα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για το 2021, όπως έγινε με τη μειωμένη προκαταβολή φόρου φέτος, που πρέπει να διατηρηθεί και το 2021. Τρίτο αίτημα, ήταν η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9 μονάδες για εργοδότες και εργαζόμενους στο πλαίσιο της προσαρμογής του στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τέταρτο αίτημα, ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας με την αύξηση των πόρων και του αριθμού των δικαιούχων, για ενισχύσεις κίνησης κεφαλαίου και ευνοϊκά δάνεια, μέσω των τριών επιτυχημένων χρηματοδοτικών εργαλείων, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, από τα 3,9 δισ .ευρώ μέχρι σήμερα στα 9,1 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους. Το πέμπτο αίτημα μας, αφορούσε στην ένταξη και προσθήκη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν τη περίοδο της πανδημίας, στις 120 δόσεις ή άλλης πάγιας ρύθμισης που έχει ήδη ενταχθεί η επιχείρηση, αντί μιας ακόμα νέας ρύθμισης. Στο ίδιο πλαίσιο, με την ευκαιρία του νέου πτωχευτικού νόμου από 1/1/21, προτείναμε να ενισχυθεί η δυνατότητα μιας εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών σε έως και 240 δόσεις με κίνητρα εξαγοράς ή συγχώνευσης, αντί της πτώχευσης προβληματικών εν λειτουργία επιχειρήσεων.

Όλοι γνωρίζουμε καλά πως, στην παρούσα φάση, «ρυθμιστής» της οικονομίας είναι η πανδημία, μέχρι να βρεθεί και να δράσει το «εμβόλιο» στη παγκόσμια αγορά. Όμως, η ελάφρυνση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων δείχνει εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα του τόπου και τη δυναμική που αυτή μπορεί να αναπτύξει σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ανταποδίδοντας με τη σειρά της, ανάλογα ωφέλη στο κράτος. Οι επιχειρήσεις βιώνουν σήμερα πολύ έντονα τις οικονομικές δυσκολίες, επιθυμούν στήριξη, ενώ προσδοκούν πως οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα κινούνται, όπως μας έχει συνηθίσει, μεταξύ κοινωνικής ευαισθησίας και οικονομικής λογικής.

Οι καιροί δεν περιμένουν, εάν δεν δράσουμε, «Οι καιροί ου μενετοί»!

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ