Ασφυκτικές πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα

23/05/2022, 12:08
Ασφυκτικές πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα

Υπάρχει ανάγκη για μία γενναία παρέμβαση της κυβέρνησης. Και τον Μάιο θα καταγραφεί νέο «μαύρο» ρεκόρ» που ως συνέπεια θα έχει τη μείωση της κατανάλωσης.

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου,
προέδρου Ε.Ε.Α και επίτιμου διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια προκαλούν ράλι ανατιμήσεων και στα καύσιμα. Και στην αμόλυβδη και στο diesel κίνησης.

Οι τιμές στους πίνακες των πρατηρίων καυσίμων ξεπερνούν όπως βλέπουμε τα 2,2 ευρώ το λίτρο και σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνουν και ξεπερνούν τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή της αμόλυβδης 100 οκτ., την προηγούμενη Τρίτη 17/5/2022 ήταν 2,364 ευρώ το λίτρο, και του πετρελαίου κίνησης στα 1,889 ευρώ το λίτρο.

Τι σημαίνει αυτό; Με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, έχει τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων που στην πρώτη περίπτωση αναγκάζονται να περιορίσουν τις μετακινήσεις με τα οχήματά τους ενώ στη δεύτερη, επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο, τη στιγμή που δεν μπορούν να «σηκώσουν» το υπέρογκο ενεργειακό κόστος.

Τι χρειάζεται επομένως να γίνει: Υπάρχει ανάγκη για μία γενναία παρέμβαση της κυβέρνησης. Τα πρόσφατα μέτρα επιδότησης καυσίμων που ανακοινώθηκαν κινούνται σε σωστή κατεύθυνση.

Το fuel pass δηλαδή η επιδότηση καυσίμων από 30 έως 50 ευρώ καθώς και η απευθείας επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο, είναι ξεκάθαρο πως δεν επαρκούν. Χρειάζεται και νέα παρέμβαση.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μετά και από μελέτες που έχουμε εκπονήσει, εγκαίρως διαπιστώσαμε την ανάγκη επιπλέον παρεμβάσεων από την πολιτεία. Γι’ αυτό και έχουμε προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα.

Με αυτά τα μέτρα, που είναι στοχευμένα, μπορεί να μπει πραγματικό «φρένο» στις τιμές των καυσίμων και να δοθεί ανάσα σε νοικοκυριά που γονατίζουν από την ακρίβεια, αλλά και σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντέξουν το υψηλό κόστος ενέργειας για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Όσο δεν λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση τότε πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε και νέα άλματα του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα. Εκτιμώ πως και τον Μάιο θα καταγραφεί νέο «μαύρο» ρεκόρ» που ως συνέπεια θα έχει τη μείωση της κατανάλωσης.

Ήδη παρατηρείται πτώση στο λιανεμπόριο και την εστίαση που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και το 50%.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Αν δεν θέλουμε η εθνική μας οικονομία να τραυματιστεί επιπλέον και να έχουμε «λουκέτα» επιχειρήσεων και απώλειες θέσεων εργασίας, τότε η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα.