Ο τοίχος έγραφε «LOVE »

10/04/2018, 14:54
IMG_5138

Παρίσι, Αποστολή: Δωριλένια Λιαγουροπούλου

Ένα ρήμα που περικλείει μέσα του όλα τα συναισθήματα από το «α» έως το «ω», το «αγαπώ», λέγεται, γράφεται, τραγουδιέται, εννοείται και υπονοείται. Στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, όντας η κατ’ εξοχήν πόλη του έρωτα, απεικονίζεται και στους τοίχους υπό τη μορφή του graffiti.

Ο 26 ετών Dein εδώ και τρία χρόνια γεμίζει τους δρόμους του κουλτουριάρικου και μπουρζουάδικου - μποέμ Μarais με το σήμα κατατεθέν του, το «LOVE¨». Μπλέκει λογότυπους εμπορικών εταιρειών ένδυσης, αναψυκτικών, ποτών, επίπλων, ακόμη και της NASA και αντικαθιστά την εμπορική τους ονομασία με το «LOVE». Όταν ανακάλυψα τον ίδιο και το έργο του ήταν αδύνατον να μην τον γνωρίσω και φυσικά να μην προγραμματίσω μια συνέντευξη μαζί του. Μεσημέρι Τέταρτης είχε οριστεί η συνάντησή μας στο ατελιέ του κοντά στον πύργο του Άιφελ. Με καλωσόρισε στον χώρο δημιουργίας του όπου ανέβλυζε η νεανικότητα και η ποπ κουλτούρα. Σπρέι διαφορετικών τύπων και μεγεθών –τα οποία, όπως μου εξήγησε, έχουν διαφορετική χρήση ανάλογα με το σχέδιο ή ακόμη και την ταχύτητα που απαιτείται λόγω του πολύ περιορισμένου χρόνου εκτέλεσης του graffiti– δέσποζαν σε όλο τον χώρο. Και φυσικά το «LOVE¨» είχε την τιμητική του.

- Η λέξη κατατεθέν σου είναι το «LOVE». Πώς εμπνεύστηκες αυτό το μήνυμα;

Είμαι ένα πολύ θετικό άτομο και πάντα, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, προσπαθώ να βλέπω την καλή πλευρά των πραγμάτων. Έτσι, όταν αναζητούσα έναν τρόπο να εκφραστώ, η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η λέξη «LOVE». Οι δύο μικρές κουκίδες που συνοδεύουν τα graffiti μου είναι η υπογραφή μου λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχω για να τα υλοποιήσω. Ελπίζω τα έργα μου να εξαπλωθούν και να εξελιχτούν και σε άλλα μηνύματα πάντα με θετικό περιεχόμενο.



- Πώς ξεκίνησες να ζωγραφίζεις στους δρόμους;

Ανέκαθεν παρακολουθούσα πολλά ντοκιμαντέρ σχετικά με το street art και αυτά που έβλεπα ταίριαζαν πολύ με τη νοοτροπία μου και με το τι είχα εγώ στο νου μου σχετικά με αυτή τη μορφή τέχνης. Αρχικά ξεκίνησα να ζωγραφίζω σε πλακάκια τοίχου με τη λέξη «LOVE» επειδή δεν είχα τη τόλμη να ζωγραφίσω απευθείας στους τοίχους. Επειδή, όμως, τα πλακάκια τελείωναν πήρα την απόφαση να κάνω το «μεγάλο βήμα». Αρχικά ξεκίνησα με ένα μικρό «LOVΕ» 5cm με έναν μικρό μαρκαδόρο και ξαφνικά κατέληξα –με τη βοήθεια της κοπέλας μου– να ζωγραφίζω σε έναν μεγάλο τοίχο ύψους 4 μέτρων. Πήρα γρήγορα την απόφαση να προχωρήσω από τα πλακάκια του μπάνιου σε μεγάλους τοίχους με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι φόβοι που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας street artist;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσω κατά τη διάρκεια που κάνω ένα graffiti είναι φυσικά η αστυνομία. Έχω ακυρώσει πολλές φορές την υλοποίηση ενός σχεδίου λόγω της παρουσίας της αστυνομίας. Γενικότερα δεν έχω κάποιο φόβο. Είμαι απόλυτα γαλήνιος και ήρεμος όταν ζωγραφίζω γιατί ακριβώς στέλνω ένα θετικό μήνυμα και αυτό θέλω να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του graffiti.

- Στα έργα σου βλέπουμε χαρακτηριστικά χρώματα και γραμματοσειρές πολύ γνωστών εταιρειών. Έχεις συνεργαστεί με κάποιες από αυτές;

Όχι, δεν έχω συνεργαστεί με καμία από αυτές, παρά μόνο με την Pull & Bear για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου φέτος τον Φεβρουάριο. Ο στόχος γύρω από τους γνωστούς λογότυπους είναι να προωθηθεί το μήνυμα που θέλω να περάσω στον περαστικό - θεατή, την αγάπη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης της φήμης που έχουν οι συγκεκριμένοι λογότυποι, έτσι ώστε να «αιχμαλωτίζεται» η ματιά του περαστικού από μια γνώριμη εικόνα.



- Τι χρονικό διάστημα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις ένα σχέδιο πριν το αποτυπώσεις στον τοίχο;

Από τη στιγμή που θα έχω την ιδέα μέχρι την υλοποίησή της στον τοίχο ποικίλλει ανάλογα με το έργο. Το πιο μικρό ήταν το Air Jordan για το οποίο χρειάστηκα περίπου 30 λεπτά. Αντίθετα για το σχέδιο της NASA ή της Gucci απαιτήθηκαν 2 ώρες από τη στιγμή της τοποθέτησης στον τοίχο. Μερικές φορές είναι ένα πραγματικό παζλ. Πρέπει γρήγορα να συνθέσω το στένσιλ στον τοίχο, να περάσω τις στρώσεις με τα κατάλληλα χρώματα και έπειτα να κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις. Απαιτείται χρόνος και είναι αρκετά δύσκολο όταν καραδοκεί η αστυνομία…

- Έχεις ταξιδέψει σε πολλές χώρες όπως προκύπτει από τον λογαριασμό σου στο Instagram. Έχεις διαδώσει το «LOVE» και σε άλλες χώρες;

Ναι, η κοπέλα μου λατρεύει τα ταξίδια οπότε βρίσκουμε συχνά ευκαιρίες για «απόδραση». Σε μια από τις πιο πρόσφατες «αποδράσεις» μας είχα την ευκαιρία να αποτυπώσω σε έναν τοίχο στις ΗΠΑ το «LOVE». Ήταν ένα μικρό σχέδιο. Όμως υπάρχει ένα πρότζεκτ εν όψει, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τα δύο.

- Έχεις κάνει ή σκοπεύεις να κάνεις κάποια έκθεση;

Για την ώρα δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου αν και μου έχει γίνει πρόταση έκθεσης των graffiti μου. Δεν είναι κάτι όμως που το αποκλείω. Ενδεχομένως να γίνει αργότερα όταν κλείσει ο κύκλος του «LOVE»