Άγγελος Προεστός "Αναζητώ πάντα την περαιτέρω χρηστικότητα της τέχνης μου"

08/05/2018, 22:45
Angelos Proestos-min

 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Πριν χρόνια, όταν ο Άγγελος Προεστός εργαζόταν στον χώρο των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης, παρά την έκδηλη αγάπη του για την τέχνη, κανείς πλην του ιδίου δεν θα μπορούσε να φανταστεί την επαγγελματική του στροφή προς αυτήν.

Με κύριες επιρροές από τον χώρο της urban και της pop art, και με βάσεις που ξεκινάνε από τα πρώτα χρόνια παρουσίας της street art στην Ελλάδα, ο καλλιτέχνης επικεντρώνεται πια τόσο σε δημιουργίες του σε καμβά όσο και σε φουλάρια και χρηστικά αντικείμενα. Κάθε έργο του αποτελεί ένα κομμάτι της ζωής του, μια στιγμή, ένα συναίσθημα, μια σκέψη, γιαυτό και του αρέσει να υπογράφει πάντα, κάθε έργο του, με μια μικρή ιστορία.

Έχοντας βρει την ψυχική του ισορροπία ζωγραφίζοντας και με οδηγό το πηγαίο του ταλέντο, άφησε πίσω όχι μόνο τον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και της urban art και των γκαλερί και στράφηκε στον χώρο του «επιχειρείν» δημιουργώντας την Proestillo. Με τη νεοσύστατη αυτή εταιρεία και τις δημιουργίες της ασχολήθηκε πρόσφατα η βρετανική «Vogue».

 Αφιερώθηκες στην τέχνη αφήνοντας πίσω μια καριέρα στον χώρο των επιχειρήσεων και των oικονομικών. Πώς αποφάσισες να κάνεις αυτό το βήμα;

Δεν θα το έλεγα απλά απόφαση. Η όλη ιστορία ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω, όταν συμμετείχα μέσω του σχολείου μου –της Λεοντείου στη Νέα Σμύρνη– σε έναν παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό για ελεύθερο σχέδιο, στην Ιαπωνία. Το σχέδιο που είχα στείλει διακρίθηκε. Η ιστορία συνεχίζεται και με άλλα πολλά!

Αλλά προτιμώ με ένα χρονικό άλμα να πάμε πλέον στο 2011, όπου διανύω ήδη το 4ο έτος μου στο να διδάσκω την επιστήμη μου των Οικονομικών σε φοιτητές ενός κολλεγίου. Στα παιδιά μίλαγα συνεχώς να βρουν να κάνουν αυτό που αγαπούσαν. Μάλλον πιο πολύ στον εαυτό μου το έλεγα από ό,τι φαίνεται, τελικά! Ένα ωραίο πρωί του Ιουνίου του 2011, λοιπόν, απλά τα άφησα όλα πίσω μου και πήγα να βρω τον Άγγελο πίσω στο τότε, να τον φέρω στο τώρα.

Για να ζωγραφίσει πια με όλη του τη δύναμη και αγάπη. Οπότε το θεωρώ συνειδητή αποκατάσταση ισορροπίας, πέρα από απόφαση.Υπάρχουν άνθρωποι που ακούγοντας αυτή την αλλαγή στην επαγγελματική σου πορεία θα απορούσαν. Τι θα απαντούσες σε αυτούς;

Το εύκολο σε αυτήν την εποχή που ζούμε είναι να απορείς χωρίς καν να θες να γνωρίζεις από πού «πηγάζει πραγματικά» η απορία σου. Πρακτικά δεν λέω τίποτα. Απλά τους χαμογελάω, τους κλείνω το μάτι και συνεχίζω τον δρόμο μου.

 

Έχεις κάνει υπαίθρια έργα, εκθέσεις, και πια έχεις μεταφέρεις την τέχνη σου και στο ύφασμα. Μια δουλεία, η οποία προσφάτως αναφέρθηκε και στη βρετανική «Vogue».

Μίλησέ μας για αυτό.

Αυτό που αναζητούσα και αναζητώ ήταν και είναι η περαιτέρω χρηστικότητα της τέχνης μου. Κατέληξα κατ’ αρχάς στα ολομέταξα μακριά φουλάρια για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί τα φοράω (και) εγώ και δεν εύρισκα πουθενά σχέδια που να μου λένε «κάτι», πέρα από επαναλαμβανόμενα Patterns ή, στη χειρότερη, απλά μονοχρωμίες.

Ο δεύτερος λόγος είναι η εξίσωση: αψεγάδιαστη ποιότητα υλικού + εξαιρετική αποτύπωση του σχεδίου σε επίπεδο φωτεινότητας, χρώματος και λεπτομέρειας. Ήμουν πάρα πολύ τυχερός στην αναζήτησή μου γιατί βρήκα πραγματικά τους ανθρώπους στο Σουφλί που ήταν κάθε κομμάτι της εξίσωσης. Ο τρόπος, δε, που παρουσιάζω τις συλλογές μου έχει μια βάση. Δεν υπάρχουν νέα η παλιά σχέδια. Υπάρχουν συλλογές με διαφορετικές σχεδιαστικές τεχνικές, στις οποίες προστίθενται συνεχώς νέα κομμάτια. Όπως εξελίσσεται η ιστορία της κάθε συλλογής, εξελίσσονται και τα σχέδια που την απαρτίζουν.

Όσον αφορά στην αναφορά της βρετανικής «Vogue» θα ήθελα να πω τα ακόλουθα.

Για μένα είναι κάτι που το αντιμετωπίζω –πέρα από μεγάλη χαρά– με πολύ μεγάλη ευθύνη. Τα βήματα που κάνω όλα αυτά τα χρόνια μού επιβάλλουν να είμαι πειθαρχημένος σε κάθε τι που έρχεται μπροστά μου. Σε αυτό με ισορροπεί και η τεχνοκρατική εμπειρία μου από τον χώρο των επιχειρήσεων. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η συγκέντρωση και η σοβαρότητα στο επόμενο βήμα.

Εκτός από μεταξωτά φουλάρια, θα ήθελες να μας μιλήσεις για άλλα προϊόντα που δημιουργείς;

Η«Proestilo» είναι ένα art brand που πατάει πάνω σε 3 σχεδιαστικούς άξονες:

Wearable: Εκεί υπάρχουν ήδη τα ολομέταξα φουλάρια. Με το καλό θα προστίθενται σιγά-σιγά και άλλες εφαρμογές (όπως τις λέω). Μια μικρή πληροφορία είναι, ας πούμε, οι συλλογές των t-shirts που περιμένουν υπομονετικά τη… σειρά τους για να βγουν στο φως. Πολύ πιθανόν να δω και το θέμα του φορέματος σε παράλληλο χρόνο.

Object: Αντικείμενα σπιτιού/γραφείου από plexiglass κυρίως, που να προάγουν ένα πολύ ποιοτικό design και να μη χάνουν σε κανέναν βαθμό την εικαστική τους ταυτότητα. Ήδη η πρώτη σειρά με sous verres είναι έτοιμη σε πλήρη γραμμή παραγωγής και παρουσίασης.

Wall: Από εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Fine art prints. Οι συλλογές που έχω δημιουργήσει και συνεχίζω να δημιουργώ θα αρχίσουν να κάνουν και αυτές την εμφάνισή τους.

Σε ποιους απευθύνεται το brand σου;

Σε αυτούς που κατ’ αρχάς τούς αρέσουν τα σχέδιά μου! Γενικά, όμως, απευθύνεται στην κάθε μια και στον κάθε έναν που έχει καλαισθησία, καλλιέργεια και παιδεία. Δεν επιθυμεί να φοράει πάνω της/του κάτι που δεν έχει «ταυτότητα», πόσω μάλλον ψυχή. Το ίδιο και για τα πράγματα που θέλει να έχει στον χώρο του. Για μένα το να βγάζω εμπορικά την τέχνη μου μέσα από εφαρμογές με υψηλή ποιότητα, design και φωτεινότητα, είναι το πιο σημαντικό, σε όποιον παρουσιάζω τη δουλειά μου. Και ελπίζω να εισπράττει τον σεβασμό μου και την αγάπη μου σε ό,τι βλέπει.

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ήδη πέραν των συνεργασιών που έχω –μέχρι στιγμής– με τρία νησιά των Κυκλάδων, ετοιμάζω το επίσημο e-shop της Proestilo, όπου εκεί πια θα είναι και οι τρεις άξονες που προανέφερα. Συζητάω για την εξαγωγή-αντιπροσώπευση του brand στο εξωτερικό και σίγουρα αυτό που δεν αφήνω με τίποτα είναι να σχεδιάζω συνέχεια. Η Proestilo είναι μια εταιρεία που αρχίζει και δείχνει τη δυναμική της.

Πού μπορεί κάποιος να δει τη δουλειά σου από κοντά;

Η καρδιά της Proestilo χτυπάει στον 7ο όροφο του Μεγάρου Λεμού στη Σταδίου 10. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα για το σύνολο αυτών που παρουσιάζω. Από τους πίνακες και τα φουλάρια μέχρι τα αντικείμενα εσωτερικού χώρου. 

Περισσότερες δημιουργίες του Άγγελου Προεστού μπορείτε να βρείτε στο

www.proestilo.eu

Fb: Proestilo

Insta: Proestilo