Ανδρέας Ψαράκος "Μνήμες τρισδιάστατες"

29/05/2018, 15:03
ΨΑΡΑΚΟΣ 5

 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Από τις τρεις διαστάσεις που τον απασχόλησαν πολύ την τελευταία 15ετία σχεδόν και τη μικρογλυπτική, ο Ανδρέας Ψαράκος επιστρέφει δυναμικά στις δύο διαστάσεις, στη ζωγραφική και στο τελάρο.

Η νέα του ατομική έκθεση έχει τίτλο «Μνήμες τρισδιάστατες» και εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις 31 Μαΐου παρουσία του καλλιτέχνη. Ο ζωγράφος παρουσιάζει μια νέα εντυπωσιακή σειρά έργων που δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο, η οποία αποτελεί ευθεία αναφορά στα θέματα της μικρογλυπτικής που τον απασχόλησαν τα τελευταία 13 χρόνια. Ο Ανδρέας Ψαράκος προτιμά τα έντονα χρώματα που παραπέμπουν στην τεχνική της pop art και έχει παιγνιώδη, χαρούμενη διάθεση. Απαλλαγμένος από την όποια έννοια σοβαροφάνειας, απενεχοποιημένος μπροστά στην καθαρότητα της έμπνευσής του δημιουργεί έργα που θυμίζουν παιδική ιχνογραφία.Ποδήλατα, φιγούρες, ομπρέλες, αυτοκίνητα, ένα καλοκαιρινό καπέλο, ένα ζευγάρι σαγιονάρες, σκηνές από τη ζωή στην παραλία, οικεία ζώα, αυτοκίνητα, σχολικά πούλμαν, δέντρα, βάρκες και άλλα αγαπημένα αντικείμενα γίνονται οι πρωταγωνιστές του. Τα τοποθετεί σε οργιάζοντα περιβάλλοντα αντίστοιχα εκρηκτικών χρωματισμών, σε καταγάλανους ουρανούς, αφρισμένες θάλασσες, καταπράσινες φύσεις.

Αφήνει τις τρισδιάστατες μνήμες του από τη γλυπτική να τον οδηγήσουν στη νέα σφαίρα των δύο διαστάσεων αντλώντας την έμπνευσή του από την αντίστοιχη αγαπημένη θεματική του. Μια επιλεγμένη και συνειδητή επιστροφή στο τελάρο που αποπνέει αισιοδοξία και θετική διάθεση.Έργα που αποπνέουν αισιοδοξία

«Θα χαρακτήριζα τη δουλειά μου ευχάριστη. Αυτό που δίνει στον θεατή της είναι μια χαρούμενη αισιόδοξη διάθεση», λέει ο Ανδρέας Ψαράκος αναφορικά με τη νέα του δουλειά. «Για να φτάσω στην ολοκλήρωση του έργου περνάω από διάφορα στάδια. Το αποτέλεσμα όμως είναι αυτό που έχει σημασία. Είναι εύκολο στην πρόσληψή του, καθαρό, χρωματιστό, χωρίς πολλές σκέψεις και προβλήματα. Η αναζήτηση και οι αγωνίες βρίσκονται στη διαδρομή προς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά δεν φαίνονται. Όσο και αν παρατηρήσει ο θεατής δεν θα βρει την ανησυχία και αγωνία του δημιουργού. Επικρατεί μια όμορφη αισιόδοξη εικόνα.

Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι το ζητούμενο, όμως εμένα αυτό με ευχαριστεί και μου προσφέρει πληρότητα. Είναι τελικά αυτό τέχνη; Είναι η δική μου αλήθεια; Μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Όταν ξεκινάω το σχέδιο, και αποφασίζω να το περάσω και σε τρεις διαστάσεις, αρχίζει μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Περνάω πολλά στάδια μέχρι να φτάσω στο χρώμα. Για να ισορροπήσω χρησιμοποιώ καθαρά, έντονα, εκρηκτικά χρώματα. Αυτό είναι το μέτρο μου. Τα έργα τελικά είναι ξέγνοιαστα, ανέμελα, χαρούμενα και αποπνέουν μια αισιόδοξη διάθεση». 

Ο ίδιος ο Ανδρέας Ψαράκος, ο οποίος θα είναι παρών κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, θα ζωγραφίσει με τα παιδιά, που θα παρευρεθούν σε αυτά, γλυπτά ποδήλατα, αγαπημένο αντικείμενο εργασίας του τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια θα προσφέρει ως δώρο αυτά τα μικρά γλυπτά, ζωγραφισμένα πλέον ποδήλατα, στα παιδιά.

info

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 31 Μαΐου. Ώρα 18.00-21.00 (παρουσία του καλλιτέχνη).

Διάρκεια έκθεσης ως τις 9 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 10.00-21.00. Σάββατο 10.00-20.00.

Kapopoulos Fine Arts: Λεωφ. Κηφισίας 37Α & Σπύρου Λούη Μαρούσι, 151 23 Αθήνα, τηλ.: 30 2106833048 www.kapopoulosart.gr

Who is who

O Ανδρέας Ψαράκος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1958. Τα πρώτα μαθήματα στο σχέδιο και στη ζωγραφική τα έκανε στο εργαστήριο του Βρασίδα Βλαχόπουλου. Συνέχισε τις σπουδές του το 1978 έως το 1981 στη Σχολή Βακαλό με δασκάλους τους Βαγγέλη Δημητρέα και Γιάννη Βαλαβανίδη. Από το 1981 έως το 1983 φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Γραφικών Τεχνών.

Το 1984 με κρατική υποτροφία παρακολούθησε το πρόγραμμα μελέτης και εφαρμογής των φυτικών χρωμάτων με καθηγήτρια την Σοφία Κανά στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την ομάδα γραφικών τεχνών «Όμικρον» και από το 1989-1993 ανέλαβε ειδικές παραγγελίες έργων για την αλυσίδα καταστημάτων «Studio Shop» σε πολλές βαλκανικές χώρες. Επίσης, κατόπιν παραγγελίας, φιλοτέχνησε πορτρέτα επωνύμων τα οποία διακοσμούν το Θέατρο «Κόρονετ». Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει κάνει πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

Από το 2008 συνεργάζεται με την «Καπόπουλος Fine Arts» και συμμετέχει σε δημοπρασίες που κάνει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στα πωλητήρια του Μεγάρου Μουσικής, του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε σημαντικές γκαλερί σε διάφορες πόλεις της χώρας, καθώς και σε πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης. Από το 2005 είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Τα έργα του Ανδρέα Ψαράκου συνοδεύονται από πιστοποιητικό γνησιότητας.