Σ. Γεωργιάδης- Ε. Ευριπίδου: Εικαστική συνάντηση ζωγραφικής και φωτογραφίας

07/06/2021, 10:58
Σ. Γεωργιάδης- Ε. Ευριπίδου: Εικαστική συνάντηση ζωγραφικής και φωτογραφίας

 Τα γυναικεία πορτρέτα του Σάββα Γεωργιάδη, συγκεντρωμένα σε μια έκθεση αυτές τις μέρες στον δεύτερο όροφο της γκαλερί Ευριπίδη, περιμένουν τον θεατή τους.

Ένα σύνολο προσώπων που ασφυκτιά στα κάδρα, η γοητεία της νιότης κοριτσιών με μισάνοιχτα χείλη, κρουστό δέρμα, εκρηκτική ζωντάνια, ακόμα κι αν κοιτάζουν κατάματα με μια αδιόρατη μελαγχολία προς αυτόν, δεν τον βλέπουν. «Περιμένουν την επικοινωνία/ ερμηνεία του θεατή για να ολοκληρωθούν. Η δημιουργία δεν είναι προδιαγεγραμμένη, έχει εκπλήξεις» είναι η βαθιά πεποίθηση του Σάββα Γεωργιάδη.

Στην έκθεσή του «Εν προόδω» παρουσιάζει προσωπογραφίες που δημιούργησε στην περίοδο της καραντίνας. Φέρουν, σε πρώτη φάση, φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά προσώπων από δεκάδες φωτογραφίες που συνθέτει και μεταφράζει με τον χρωστήρα του σε ζωγραφική αληθοφάνεια αντι-ενσταντανέ πορτρέτων χωρίς ιστορία, χωρίς παρελθόν, μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Στο ισόγειο της γκαλερί Ευριπίδη λειτουργεί η παράλληλη έκθεση φωτογραφίας της Ειρήνης Ευριπίδου. Ο τίτλος «Maybe one day», στην έκθεση της αναφέρεται - όπως επισημαίνει η ίδια - «στις ανεκπλήρωτες επιθυμίες και όνειρα, στις ανανταπόδοτες αγάπες. Όλα τα πράγματα που παραμένουν ασχημάτιστα, διπλωμένα σε πολλαπλά στρώματα ενός σκοτεινού ουρανού. Όλα τα πράγματα που δεν έχουν συμβεί ακόμα, αλλά ίσως μια μέρα...»

Η έκθεση χωρίζεται σε ενότητες: «η αίσθηση απουσίας, αλλά και της προσμονής, η σιωπή μα και η ελπίδα: οι σταγόνες της βροχής (δάκρυα), τα δέντρα (ζωή/τα κλαδιά ως φλέβες), και οι λαβύρινθοι (του μυαλού)».

Διάρκεια εκθέσεων «Εν προόδω» και «Maybe one day» έως 26/7

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ