Δωρεά για τους πληγέντες στο Μάτι από την ζωγράφο Β. Γεροδήμου

19/07/2021, 13:27
Δωρεά για τους πληγέντες στο Μάτι από την ζωγράφο Β. Γεροδήμου

Οι σκληρές εικόνες από την καταστροφή στο Μάτι έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και την ψυχή όσων αντίκρυσαν και βίωσαν αυτή την τραγωδία.

Η καλλιτέχνις Βαρβάρας Γεροδήμου, σε μια προσπάθεια να απαλύνει τον πόνο των πληγέντων, ανέλαβε την πρωτοβουλία να τους εμψυχώσει ομορφαίνοντας, έστω και συμβολικά, την καθημερινότητά τους, το σπίτι τους.

Η επούλωση των ψυχικών, σωματικών και υλικών πληγών, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και με μεγάλο κόστος. Ας αναλογιστούμε πόσο θα κόστιζε σε χρήματα και σε κόπο να χτίσουμε ένα σπίτι υπό κανονικές συνθήκες. Για πολλούς από τους πληγέντες οι εργασίες αποκατάστασης των κατοικιών τους βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης μόλις τώρα… Ωστόσο υπάρχει πάντα το μετά, ο εξοπλισμός, η προμήθεια βασικών υλικών αγαθών και όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν την κατοικία, σπίτι. Η διακόσμηση σίγουρα δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, αλλά μπορεί να προσφέρει πινελιές που θα βοηθήσουν τις οικογένειες των συμπολιτών μας να χαμογελάσουν ξανά.

Η ζωγράφος Βαρβάρα Γεροδήμου, με την ένθερμη υποστήριξη του χρόνια συνεργάτη της Bizart Galleries, δώρισε αντίγραφα των έργων της σε πληγέντες της πυρκαγιάς. Σε συνεργασία με τη Δομή Υποστήριξης που είχε ιδρυθεί, επιλέχθηκαν 20 οικογένειες που επλήγησαν από την πυρκαγιά στο Μάτι με γνώμονα συνδυασμό παραγόντων, όπως είναι ανθρώπινες απώλειες, οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα υγείας. Οι πληγέντες παρέλαβαν το έργο της αρεσκείας τους διαλέγοντας την ελαιοτυπία, στις διαστάσεις που επιθυμούσαν για να διακοσμήσουν το χώρο τους, ώστε να γίνει ομορφότερος εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Γιατί η τέχνη τρέφει και γιατρεύει…

Ο αγώνας για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και όλοι εμείς οφείλουμε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν την κατοικία τους σπιτικό. Δεν φτάνουν τα κεραμίδια, χρειάζεται η αγάπη και η έμπρακτη συμπαράσταση όλων μας.

Η Δομή Υποστήριξης έχει πάψει πλέον να υφίσταται αλλά τυχόν ενδιαφερόμενοι δωρητές μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο, όπου υπάρχει λίστα με τους πληγέντες, την κατάσταση και τις ανάγκες τους. Η ζωγράφος Βαρβάρα Γεροδήμου σε συνεργασία με τη Bizart Galleries θα προχωρήσει και σε νέα δωρεά. Ελπίζουμε και σε άλλες τέτοιες αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Ας βάλει ο καθένας μας το λιθαράκι του για να χτιστούν τα σπίτια όμορφα και γεμάτα αγάπη.

Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μαραθώνος
Λ.Μαραθώνος 196, Νέα Μάκρη (Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης)
τηλ: 2294094061

Υπεύθυνη: Μαρία Καναβάκη 6972297116 [email protected]