Έκθεση του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο στη Σάντα Μόνικα

27/09/2021, 11:18
Έκθεση του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο στη Σάντα Μόνικα

Ο φωτογράφος, κινηματογραφιστής και φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγκάδο θα ήθελε να γνωρίζει ο κόσμος ότι ο Παράδεισος υπάρχει.

Αναφέρεται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Γεννημένος σε ένα αγρόκτημα στη Βραζιλία, ο Σαλγκάδο ταξιδεύει στο τροπικό δάσος από τη δεκαετία του 1980 και ταξίδεψε εκεί σχεδόν 50 φορές για το τελευταίο του project.

Για το βιβλίο «Amazônia», που εκδόθηκε από τον Taschen, ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο πέρασε έξι χρόνια φωτογραφίζοντας τους αυτόχθονες κατοίκους και εξυμνώντας το έδαφος, τα βουνά και το νερό σε μια σειρά ασπρόμαυρων εκτυπώσεων ασημί ζελατίνης.

Η πρώτη έκθεση με έργα του σπουδαίου φωτογράφου στις ΗΠΑ φιλοξενείται στη Σάντα Μόνικα, στη γκαλερί Dazinger at Fetterman στη Σάντα Μόνικα και πλαισιώνεται από μουσικό έργο του συνθέτη, πρωτοπόρου της ηλεκτρονικής μουσικής Ζαν Μισέλ Ζαρ.

«Η Αμαζονία που είδα ήταν υπό πίεση από τον έξω κόσμο. Οι άνθρωποι κατέστρεφαν το δάσος και είπα: “ Αυτή είναι μια ιστορία που πρέπει να κάνω. Αυτή είναι η ιστορία μου"» τονίζει ο Σαλγκάδο στο Variety.
Για να καταγράψει τους αυτόχθονες που κατοικούν στο δάσος, συνεργάστηκε στενά με το FUNAI, το Εθνικό Ίδρυμα Ινδιάνων στη Βραζιλία. Είναι μια μακρά διαδικασία που απαιτεί εξουσιοδότηση για την τεκμηρίωση των φυλών που ζουν εκεί. Με τα χρόνια, έχει καλλιεργήσει σχέσεις με πολλές φυλές. Αυτή τη φορά, φωτογράφησε 10 εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Suruwaha και των Yanomami.

Στη συνέντευξή του στο Variety περιγράφει τη ζωή τους και μιλά για τη γενναιοδωρία τους.

«Κυνηγούν και ψαρεύουν πολύ και υπάρχουν καρποί δέντρων που δεν γνωρίζουμε» λέει. «Περπατούν τέσσερις έως πέντε ημέρες σε ένα ειδικό μέρος μέσα στο δάσος για μια αλιευτική αποστολή. Είναι ένας άλλος τρόπος ζωής». Επισημαίνει ότι οι διάφορες φυλές ζουν στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν έρθουν έποικοι. Για να αναδείξει την ομορφιά και την κομψότητά τους, τις δείχνει συχνά απομονωμένες χωρίς το τροπικό δάσος στο βάθος.

«Το 18,2% του οικοσυστήματος του Αμαζονίου έχει χαθεί» τονίζει. Αλλά η φωτογραφία του αποτυπώνει ένα ανεξάντλητο ποτάμι και δάσος γεμάτο ζώα και φυτά, που απεικονίζονται σε εντυπωσιακή μονοχρωμία υψηλής αντίθεσης με τεράστιο βάθος πεδίου. Σε αυτό το έργο, ο Σαλγκάδο εξυμνεί με νέες εικόνες και νέες ιστορίες το 82% του τροπικού δάσους που δεν έχει καταστραφεί. Η έκθεση «Amazônia» θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου.