Πρώτη ατομική έκθεση του κορυφαίου Γάλλου εικαστικού Cédric Bouteiller στην Αθήνα

05/04/2022, 13:40
Πρώτη ατομική έκθεση του κορυφαίου Γάλλου εικαστικού Cédric Bouteiller στην Αθήνα

Με ατομική έκθεση του κορυφαίου, διεθνούς, Γάλλου εικαστικού Cédric Bouteiller, πραγματοποιούνται στις 6 Απριλίου, παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη, τα επίσημα εγκαίνια της γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην οδό Σκουφά 5-7 στο Κολωνάκι.

Η έκθεση με τίτλο Inspirations Urbaines, περιλαμβάνει έργα που ο καλλιτέχνης δημιούργησε ειδικά γι’ αυτήν την πρώτη εικαστική του παρουσία στην Αθήνα και έχει εμπνευστεί από το αστικό τοπίο της πόλης. Ο Cédric Bouteiller διατηρεί μόνιμη και σταθερή συνεργασία με την γκαλερί Kapopoulos Fine Arts και έχει παρουσιάσει επίσης δουλειά του στις γκαλερί στην Πάτμο και την Μύκονο.

Τα έργα του Cédric Bouteiller αποτυπωμένα με έναν εντελώς σύγχρονο, μοναδικό τρόπο, συνδυάζουν δυναμικές εκφράσεις και αποτελούν συνδυασμό πολλών διαφορετικών τεχνικών, ένα μείγμα μοντέρνων φωτογραφικών εντυπώσεων, σύγχρονης ζωγραφικής, γκράφιτι, ψηφιακής τέχνης και κολάζ. Τα έργα του έχουν άμεση σχέση με το κλεινόν άστυ, με τη θεματολογία της πόλης, καθώς ο Cédric Bouteiller, είναι από τους εξέχοντες καλλιτέχνες που έχουν αναδείξει με το έργο τους την έννοια του urbanism.

Στους πίνακες του οι απόψεις και τα στοιχεία των μεγαλουπόλεων αναμειγνύονται με fashion icons, με τις γυναικείες μορφές να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτές τις μοναδικές συνθέσεις. Από τα έργα του αναδύονται στοιχεία μνήμης και εικόνες από τις επισκέψεις του σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκιο και η Σαγκάη.

Ο Σαρλό, η Μπριζίτ Μπαρντό, η Μέριλιν Μονρό, ήρωες κινουμένων σχεδίων, μεγάλα brands, τίτλοι περιοδικών, άνθρωποι της πόλης, συνυπάρχουν στο ίδιο πολυεπίπεδο έργο, που μας καλεί να ανακαλύψουμε κάθε στοιχείο του. Όλα αυτά μέσα σε ένα έντονο χρωματικό περιβάλλον, που γίνεται ο τελικός πρωταγωνιστής της κάθε ζωγραφικής έμπνευσης. Τα σύμβολα και οι στάμπες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωγραφική του Cédric Bouteiller ο οποίος πλησίασε νωρίς την τέχνη του street art και μετέφερε τις τεχνικές του γκράφιτι στις δημιουργίες του.

Ποιος είναι ο Cédric Bouteiller

Ο Cédric Bouteiller γεννήθηκε το 1970 στη Γαλλία και μελέτησε εικαστικές τέχνες και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Εξ-αν-Προβάνς. Όταν πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκιο και η Σαγκάη, συνέλλεξε διαφορετικές εικόνες και μνήμες. Έτσι, επέστρεψε με εικόνες όλων των ειδών, που σιωπηλά περίμεναν να βυθιστούν στον κόσμο της αφηρημένης τέχνης. Η συνάντησή του με τον Zao-Bou-Ki άλλαξε τη ζωή του. Ο Tapies και ο Alechinsky υπήρξαν, επίσης, μέρος της έμπνευσής του. Αργότερα στην Αρλ, έπειτα από μακρές συζητήσεις με τον Lucien Clergue, ο Cédric Bouteiller ανακάλυψε τις λογοτεχνικές επιρροές του Picasso και του Cocteau.

Ο αυτοσχεδιασμός και το φανταστικό είναι η βάση των έργων τέχνης του, οριοθετώντας αυτό που αποκαλούμε «Αφαιρετικό Λυρικό Κίνημα»· ένα κίνημα του οποίου κύριοι εκπρόσωποι είναι ο Pierre Soulages, ο Joan Miro, ενώ ενέπνευσε και νέους καλλιτέχνες, όπως ο Jackson Pollock και ο Mark Rothko. O Bouteiller είναι ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης. Το 2009 πλησίασε εικαστικά την τέχνη του δρόμου, χρησιμοποιώντας σύμβολα, γκράφιτι, στάμπες και πόστερς. Η καλλιτεχνική του έκφραση εξελίσσεται συνεχώς ως σήμερα και είναι ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών τεχνικών που φέρουν τη δική του σφραγίδα.

Kapopoulos Fine Arts: Cédric Bouteiller Inspirations Urbaines. Εγκαίνια 6/4 /2022: 19:00 – 23:00 παρουσία του καλλιτέχνη. Διάρκεια έκθεσης ως τις 16/4/2022. Σκουφά 5-7, Κολωνάκι, τηλ.: 2103637652.