Οικολόγοι ακτιβιστές πέταξαν ντοματόσουπα στα διάσημα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ

15/10/2022, 10:49
Οικολόγοι ακτιβιστές πέταξαν ντοματόσουπα στα διάσημα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Οι οικολόγοι της οργάνωσης Just Stop Oil βανδάλισαν τον διάσημο πίνακα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

Δύο ακτιβίστριες της οικολογικής οργάνωσης "τα έβαλαν" κυριολεκτικά με τον διάσημο πίνακα "Ηλιοτρόπια" του 1888 του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, πετώντας πάνω του ντοματόσουπα, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο για την κλιματική αλλαγή.

Η δράση μάλιστα απαθανατίστηκε σε βίντεο και δημοσιεύτηκε στη σελίδα της οργάνωσης, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει πλήθος εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, οι δύο γυναίκες πέταξαν την ντοματόσουπα στον πίνακα, που είναι μία (εκτιμώμενης αξίας 84 εκατ. δολ.) από τις πέντε εκδοχές που εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια κόλλησαν το ένα τους χέρι στον τοίχο και άρχισαν να φωνάζουν: «Τι αξίζει περισσότερο; Η τέχνη ή η ζωή; Αξίζει περισσότερο από το φαγητό; Αξίζει περισσότερο από τη δικαιοσύνη;».

Σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου για το περιστατικό και τυχόν φθορές, «υπάρχουν κάποιες μικρές ζημιές στην κορνίζα, ωστόσο ο πίνακας δεν έπαθε τίποτα», ανέφεραν στο twitter.

Φυσικά όλοι αναρωτιούνται κατά πόσο είναι δυνατό τα διασημότερα Μουσεία του κόσμου, να προστατεύσουν ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς, που κινδυνεύουν από οποιονδήποτε παρά τα δρακόντια μέτρα ασφαλείας που καυχιούνται ότι διαθέτουν...