Νέα χρονιά με πληθώρα εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής

17/01/2023, 21:23
Νέα χρονιά με πληθώρα εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής

H νέα χρονιά αρχίζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με καινούργιες ιδέες, πολλές πρωτιές και μεγάλα ονόματα.

Ήδη από τις 12 έχει κάνει πρεμιέρα έως τις 30 Ιανουαρίου στην Ελλάδα το πολυσυζητημένο έργο «ΙΝΚ» του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Ο Λεωνίδας Καβάκος έρχεται ξανά στο Μέγαρο, προσκαλώντας μερικούς από τους πιο λαμπερούς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων σολίστ. Στο διήμερο Kavakos & Friends επιλέγουν να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου που φέρνει σε πρώτο πλάνο τις σπάνιες εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε όργανα και εκτελεστές.

Επίσης για πρώτη φορά, το Μέγαρο φιλοξενεί στις αίθουσές του και σε άλλους χώρους του το διήμερο αφιέρωμα Piano Days @Megaron, έναν πιανιστικό μαραθώνιο με συναυλίες αναγνωρισμένων σολίστ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρωτότυπες συζητήσεις, αλλά και διασκεδαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο νομπελίστας μυθιστοριογράφος Orhan Pamuk είναι ο πρώτος προσκεκλημένος του νέου κύκλου εκδηλώσεων Λόγος και Μουσική, στο πλαίσιο του οποίου σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών από την Ελλάδα και το εξωτερικό «συνομιλούν» με διεθνούς φήμης μουσικούς, αναπτύσσοντας έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις τέχνες.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, εμφανίζονται ακόμη στη σκηνή του Μεγάρου αγαπημένοι και καταξιωμένοι Έλληνες ερμηνευτές, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Γαλάνη με την Μάρθα Φριντζήλα, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς.

Ο κύκλος Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Ερμηνευτές υποδέχεται μερικούς από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς της εποχής μας –τους πιανίστες Maria João Pires, Mikhail Pletnev και Rudolf Buchbinder καθώς και τον τσελίστα Antonio Meneses–, το ελβετικό σύνολο μουσικής δωματίου Festival Strings Lucerne και τη διεθνούς φήμης Ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου υπό τον διάσημο αρχιμουσικό Daniele Gatti.

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο κάνουν το ντεμπούτο τους στο Μέγαρο οι ανερχόμενοι λαμπεροί σολίστ που διακρίθηκαν στον ευρωπαϊκό θεσμό των Rising Stars, ο οποίος επιστρέφει δυναμικά στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό και φέτος, όπως άλλωστε και οι δορυφορικές μεταδόσεις παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας στο πλαίσιο του National Theatre Live.

Οι υψηλής ευκρίνειας προβολές επιλεγμένων παραγωγών με εξαιρετικά καστ έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους θεατρόφιλους, που έσπευσαν να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους εγκαίρως για το «Prima Facie», την πρώτη sold-out μετάδοση της χρονιάς, με την Jodie Comer σε ένα εντυπωσιακό ρεσιτάλ ερμηνείας.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αναμένεται η συνέχεια των προβολών, με τον Ralph Fiennes να καταχειροκροτείται από τους Βρετανούς θεατές ως πρωταγωνιστής του «Straight Line Crazy», του νέου έργου του άγγλου δραματουργού David Hare.

Οι επιφανείς συνθέτριες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ Isabella d’Este, Isabella Leonarda και Barbara Strozzi, οι οποίες σφράγισαν με το έργο και την προσωπικότητά τους την ιστορία της Παλαιάς Μουσικής, αναδεικνύονται σε τρεις συναυλίες με όργανα εποχής.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δημοφιλείς κύκλοι Θέατρο και Χορός στο Μέγαρο, Γέφυρες, οι παραστάσεις για το παιδικό και νεανικό κοινό, οι εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες και οι εικαστικές εκθέσεις.