Η διαλυμένη κιθάρα του Κερτ Κομπέιν των Nirvana πωλήθηκε έναντι 595.900 δολαρίων

24/05/2023, 17:47
Η διαλυμένη κιθάρα του Κερτ Κομπέιν των Nirvana πωλήθηκε έναντι 595.900 δολαρίων

Ο καλλιτέχνης την έσπασε, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του εμβληματικού άλμπουμ του συγκροτήματος Nevermind, το 1991.

H κατεστραμμένη κιθάρα Fender Stratocaster του Κερτ Κομπέιν από τη δεκαετία του ’90, «έπιασε» πρόσφατα μία αξιοσημείωτη –τουλάχιστον– τιμή σε δημοπρασία. Παρά την κατάστασή της, η κιθάρα, που ως γνωστόν έσπασε ο αείμνηστος frontman των Nirvana κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του εμβληματικού άλμπουμ του συγκροτήματος, Nevermind, το 1991, πωλήθηκε δέκα φορές πάνω από την εκτιμώμενη αξία της.

Το όργανο, που συναρμολογήθηκε ξανά μετά την καταστροφική πράξη του σταρ, βρέθηκε στο Julien’s Auctions στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι αρχικές προβλέψεις τοποθετούσαν την αξία του, μεταξύ 60.000 και 80.000 δολαρίων. Ωστόσο, η τελική προσφορά έφθασε το «ιλιγγιώδες» ποσό των 595.900 δολαρίων, υπογραμμίζοντας την τεράστια ζήτηση για αντικείμενα που συνδέονται με έναν από τους πλέον επιδραστικούς μουσικούς της εποχής.

Η κιθάρα έφερε τις υπογραφές όχι μόνο του Κομπέιν, αλλά και των συμπαικτών του, του ντράμερ Ντέιβ Γκρολ και του μπασίστα Κριστ Νοβόσελιτς. Αυτά τα αυτόγραφα ενίσχυσαν περαιτέρω την ελκυστικότητά της, εδραιώνοντας τη θέση του οργάνου ως πολύτιμο αντικείμενο για τους λάτρεις των Nirvana και τους συλλέκτες.

Η προϊστορία του ταξιδιού της κιθάρας είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Ο Κομπέιν φέρεται να χάρισε το όργανο στον αείμνηστο Mark Lanegan, τραγουδιστή των Screaming Trees, κατά τη διάρκεια της περιοδείας των Nirvana, το 1992. Ωστόσο, η ταυτότητα του αγοραστή στη δημοπρασία παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ο πρόωρος θάνατος του Κερτ Κομπέιν το 1994, προκάλεσε σοκ στον κόσμο της μουσικής. Σε ηλικία μόλις 27 ετών, βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, έχοντας πρωτοστατήσει στο κίνημα grunge μαζί με άλλα σημαίνοντα συγκροτήματα.