Sotheby's: Στο σφυρί πανέμορφο γυναικείο πορτραίτο του Klimt – Το "Lady with Fan" αναμένεται να αγγίξει τα 65 εκατ. λίρες!

15/06/2023, 14:02
Sotheby's: Στο σφυρί πανέμορφο γυναικείο πορτραίτο του Klimt – Το

Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης που δημοπρατούνται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους Sotheby's.

Ένα πορτρέτο του Gustav Klimt που περιγράφεται από τους ειδικούς ως μια «εγκάρδια ωδή στην απόλυτη ομορφιά» αναμένεται να πουληθεί για 65 εκατομμύρια λίρες σε επικείμενη δημοπρασία των Sotheby's στο Λονδίνο εντός του Ιουνίου.

Η Dame mit Fächer (Lady with Fan) είναι το τελευταίο πορτρέτο που ολοκληρώθηκε ο Klimt. Το έργο βρισκόταν στο καβαλέτο στο ατελιέ του όταν ο Αυστριακός ζωγράφος πέθανε απροσδόκητα από εγκεφαλικό και πνευμονία το 1918 σε ηλικία 55 ετών.

Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης που δημοπρατούνται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους Sotheby's.

«Το Dame mit Fächer είναι το τελευταίο πορτρέτο που ολοκλήρωσε ο Gustav Klimt πριν από τον πρόωρο θάνατό του, όταν βρισκόταν ακόμη στην καλλιτεχνική του ακμή και παρήγαγε μερικά από τα πιο ολοκληρωμένα έργα του», δήλωσε η Helena Newman, η παγκόσμια επικεφαλής ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Sotheby.

«Πολλά από αυτά τα έργα, σίγουρα τα πορτρέτα για τα οποία είναι περισσότερο γνωστός, ήταν παραγγελίες. Αυτό, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό – ένα τεχνικό tour de force, γεμάτο πειραματισμούς που ξεπερνούν τα όρια, καθώς και μια εγκάρδια ωδή στην απόλυτη ομορφιά».

Το πορτρέτο είναι μιας ανώνυμης γυναίκας της οποίας η φαρδιά ρόμπα αποκαλύπτει έναν γυμνό ώμο σε ένα ζωντανό φόντο από λουλούδια και πουλιά. Αντανακλά τη γοητεία του Klimt με την κινεζική και ιαπωνική τέχνη και πολιτισμό. Ο ίδιος γέμιζε το σπίτι του με κινέζικα κεραμικά και συχνά ντυνόταν με μεταξωτά κιμονό ή κινέζικες ρόμπες.

«Η ομορφιά και ο αισθησιασμός του πορτρέτου έγκειται στη λεπτομέρεια: οι κηλίδες του μπλε και του ροζ που ζωντανεύουν το δέρμα της καθήμενης, οι φτερωτές γραμμές των βλεφαρίδων της και τα σφιγμένα χείλη που δίνουν χαρακτήρα στο πρόσωπό της», δήλωσε ο Thomas Boyd-Bowman, επικεφαλής του τμήματος ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης στον οίκο Sotheby's.

«Ο Κλιμτ εδώ έδωσε στον εαυτό του πλήρη ελευθερία να απαθανατίσει στον καμβά μια ‘καταστροφικά’ όμορφη γυναίκα. Ο προκλητικά γυμνός ώμος της, η ηρεμία και η ήσυχη αυτοπεποίθησή της συνδυάζονται με εκπληκτικό αποτέλεσμα».

Η Dame mit Fächer αποκτήθηκε αμέσως μετά τον θάνατο του Klimt από τον Erwin Böhler, έναν Βιεννέζο βιομήχανο και στενό φίλο του καλλιτέχνη. Είναι ένα από τα λίγα πορτρέτα του Klimt που παραμένουν σε ιδιώτες.