Το Bitcoin "υποκλίνεται" στα NFTs

27/03/2021, 09:39
Το Bitcoin

Για τους  παράτολμους επενδυτές δεν υπάρχει ιδανικότερη αγορά για τρελά ρίσκα και αποδόσεις από αυτή των κρυπτονομισμάτων. Τα συλλεκτικά crypto - έργα, γνωστά και ως NFTs, ακολουθούν την πορεία των κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους μήνες και βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Το πιο διάσημο NFT που πωλήθηκε πρόσφατα είναι η καλλιτεχνική συλλογή WarNymph της Grimes, της κοπέλας του Elon Musk

Πρόκειται για συλλεκτικά έργα που δεν θα πίστευε κανείς πως κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια και όμως... Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ένα video clip... με δωρεάν εικόνες, από τον καλλιτέχνη ψηφιακών έργων Beeple (Μάικλ Γουίνκελμαν) δημοπρατήθηκε έναντι 6,6 εκατ. δολαρίων, ενώ η αξία του αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 67.000 δολάρια.

Παράλληλα, ένα από τα χιλιάδες ψηφιακά άβαταρ CryptoPunks πρόσφατα πουλήθηκε έναντι 2 εκατ. δολαρίων, ενώ μία crypto - απόδοση του meme 'Nyan Cat' από το... μακρινό 2011, «έπιασε» 590.000 δολάρια σε μία πρόσφατη ηλεκτρονική δημοπρασία, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC.

Ψηφιακά ακίνητα από… χρυσάφι

NFTs ή non-fungible tokens, είναι ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τα οποία μπορεί να αποτελούνται από μία μεγάλη γκάμα από χειροπιαστά ή άυλα αντικείμενα / έργα τέχνης. Αυτές οι μη εμπορεύσιμες μάρκες, μπορεί να είναι συλλεκτικές αθλητικές κάρτες ή ένα ψηφιακό ακίνητο ή ακόμα και ψηφιακά αθλητικά παπούτσια... Η λίστα μπορεί να είναι ατελείωτη, καθώς για την δημιουργία ενός NFT αρκεί η φαντασία του δημιουργού του ή οποιοδήποτε «αντικείμενο» της επικαιρότητας.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της επένδυσης σε ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τέτοιου τύπου, σε αντίθεση με ένα πραγματικό, χειροπιαστό, κλασικό συλλεκτικό αντικείμενο είναι οι πληροφορίες που συνοδεύουν ένα NFT και το κάνουν να είναι απόλυτα διακριτό από οποιοδήποτε άλλο NFT, κάτι που βοηθά πολύ στην επαλήθευση του δημιουργού του και στον περιορισμό της πιθανότητας απάτης.

Σε αντίθεση με τα κλασικά κρυπτονομίσματα, με τα NFTs δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας ανταλλαγές και συναλλαγές. Ένα εύκολο παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς τη φύση τους είναι τα εισιτήρια συναυλιών. Κάθε εισιτήριο αναγράφει πάνω του συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως το όνομα του δημιουργού / εταιρείας, το όνομα του ιδιοκτήτη / αγοραστή, την ημερομηνία της συναυλίας και τον χώρο στον οποιο θα πραγματοποιηθεί.

Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία παραγωγής διασφαλίζει ότι το εκάστοτε εισιτήριο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για καμία άλλη συναυλία ή άλλο εμπορικό σκοπό. Με τον ίδιο τρόπο, ένα NFT μπορεί να αλλάξει «χέρια» μόνο μέσω δημοπρασιών ως συλλεκτικό αντικείμενο.

Ίσως το πιο διάσημο NFT που πωλήθηκε πρόσφατα είναι η καλλιτεχνική συλλογή WarNymph της Grimes, της κοπέλας του Elon Musk, η οποία εκμεταλλευόμενη φυσικά και το βαρύγδουπο brand name του δισεκατομμυριούχου CEO της Tesla, κατάφερε μέσα σε μόλις λίγα λεπτά να πετύχει προσφορά 6 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του NFT της!