Πετρέλαιο: Στο 7,5% η μηνιαία αύξηση των διεθνών τιμών

30/04/2021, 23:45
Πετρέλαιο: Στο 7,5% η μηνιαία αύξηση των διεθνών τιμών

Πτωτικά έκλεισαν την Μ. Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Πάντως σε εβδομαδιαία και σε μηνιαία βάση κινήθηκε ανοδικά.

Το αργό πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε κατά 1,43 δολάρια ή 2,2%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 63,58 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, το WTI σημείωσε άνοδο 2,3%, ενώ για τον Απρίλιο είχε κέρδη της τάξεως του 7,5% περίπου.

Με ανάλογη μεταβολή κινήθηκε και το πετρέλαιο Brent, το οποίο υποχώρησε στη συνεδρίαση της Παρασκευής κατά 1,31 δολάρια ή 1,9%, και έκλεισε στα 67,25 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Σε εβδομαδιαία βάση το Brent κατέγραψε άνοδο 1,7%, ενώ στον μήνα είχε κέρδη της τάξεως του 5,8%.

Η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου για τον μήνα Απρίλιο οφείλεται στην αισιοδοξία που επικρατεί στις αγορές, ειδικά των ΗΠΑ, τόσο σε ό.τι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, όσο και τα αποτελέσματα των εταιρειών.

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν τον κίνδυνο ο OPEC + "να βιαστεί να επαναφέρει την παραγωγή στα προ της πανδημίας επίπεδα". Ωστόσο, προς το παρόν, αυτό το ενδεχόμενο δεν μοιάζει τόσο πιθανό κρίνοντας από την ήπια ρητορική που χρησιμοποιεί η ηγεσία της παγκόσμιας ομάδας πετρελαιοπαραγωγών.