Πετρέλαιο: Άνοδος των διεθνών τιμών για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση

04/05/2021, 22:48
Πετρέλαιο: Άνοδος των διεθνών τιμών για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση

Άνοδο κατέγραψαν την Τρίτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, για δέυτερη συνεχή συνεδρίαση, λόγω της χαλάρψσης των μέτρων κατά της πανδημίας σε Ευρώπη και Αμερική που προοιωνίζει αύξηση της ζήτησης.

Το αμερικανικό αργό, παράδοσης Ιουνίου κατέγραψε άνοδο 1,20 δολαρίων ή 1,9% και έκλεισε στα 65,69 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 1,32 δολάρια ή περίπου, 2% και έκλεισε στα 68,88 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, η ζήτηση αυξάνεται, και σε συνδυασμό με σχέδια για την χαλάρωση των περιορισμών στη Βρετανία, στα αεροπορικά ταξίδια, αυτές οι εξελίξεις "αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την μείωση της ζήτησης στην Ινδία και τις ανησυχίες για την επιστροφή του εφοδιασμού από το Ιράν", δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στη The Price Futures Group.

Εξάλλου και η Κομισιόν πρότεινε τη Δευτέρα να γίνονται δεκτοί οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού ταξιδιώτες από χώρες με "καλή επιδημιολογική κατάσταση".

"Από εδώ και πέρα, θα πρέπει αν εστιάζουμε στα αεροπορικά ταξίδια", δήλωσε ο James Williams, οικονομολόγος της WTRG Economics. "Τα αεροπορικά ταξίδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό θα συνεχίσουν να βελτιώνονται παρά τις δυσκολίες στην Ινδία", τόνισε. Δεδομένης της "άρσης τόσων περιορισμών στις ΗΠΑ και της αυξημένης ζήτησης για διακοπές, αναμένεται να δούμε μια ισχυρή αύξηση στην κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι".

Παράλληλα, στοιχεία από το Bloomberg έδειξαν ότι ο OPEC διατήρησε την παραγωγή πετρελαίου ως επί το πλείστον σταθερή τον Απρίλιο πριν από την αύξηση της παραγωγής που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα.

Ειδικότερα, ο OPEC άντλησε κατά μέσο όρο 25,27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, δηλαδή περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ότι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.