Πετρέλαιο: Άνοδος των διεθνών τιμών λόγω αισιοδοξίας για ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

07/05/2021, 22:50
Πετρέλαιο: Άνοδος των διεθνών τιμών λόγω αισιοδοξίας για ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Με άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου λόγω της αισιοδοξίας που δημιουργεί το άνοιγμα της οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Το αργό τπετρέλαιο ύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουνίου κινήθηκε ανοδικά κατά 19 σεντς ή 0,3%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,90 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας κέρδη της τάξεως του 2,1% στην εβδομάδα.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινήθηκε το πετρέλαιο τύπου Brent, με το συμβόλαιο παραδόσως Ιουλίου να προσθέτει 19 σεντς ή 0,3% κλείνοντας στα 68,28 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe την Παρασκευή. Σε εβδομαδιαία βάση, το μπρεντ σημείωσε κέρδη 2,3%.

"Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων όσον αφορά τα ταξίδια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη" ώθησαν τους "ταύρους" του πετρελαίου να μπουν και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο, δήλωσε ο Lukman Otunuga, αναλυτής στην FXTM.

Ο ίδιος δήλωσε στη MarketWatch πως, εφόσον το δολάριο συνεχίσει να δέχεται πιέσεις μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα, αυτό θα βοηθήσει τους "ταύρους" του πετρελαιου ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα.

"Καθώς προκύπτουν περισσότερες ενδείξεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η αυτοπεποίθηση των ταύρων του πετρελαίου αυξάνεται", επισήμανε η Sophie Griffiths, αναλύτρια της Oanda, σε σημείωμά της.

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και Κίνα καθώς και η αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της Ευρώπης καθώς συνεχίζονται τα εμβολιαστικά προγράμματα έχουν συμβάλει στην ενίσχυση του πετρελαίου, ανέφεραν αναλυτές.