Πετρέλαιο: Η αισιοδοξία για αύξηση της ζήτησης ανέβασε πάνω από 1% τις διεθνείς τιμές

12/05/2021, 22:52
Πετρέλαιο: Η αισιοδοξία για αύξηση της ζήτησης ανέβασε πάνω από 1% τις διεθνείς τιμές

Σε επίπεδα τιμών υψηλότερα από του Μαρτίου έκλεισαν την Τετάρτη οι δειθνείς τιμές του πετρελαίου λόγω των αισιόδοξων εκτιμήσεων  για αύξηση της ζήτησης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και της υποχώρησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο Ιουνίου για το αργό πετρέλαιαο τύπου West Texas Intermediate σημείωσε την Τετάρτη άνοδο κατά 80 σεντς ή 1,2% και έκλεισε στα 66,08 δολάρια το βαρέλι. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο για το αμερικανικό αργό από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 77 σεντς ή 1,1% στα 69,32 δολάρια το βαρέλι, που είναι επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Η αγορά παρακολουθε εί, ακόμα, τις ελλείψεις βενζίνης που παρατηρούνται στις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ, την ώρα που η Colonial Pipeline προσπαθεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία του κεντρικού αγωγού της που μεταφέρει καύσιμα από τον Κόλπο του Μεξικού, που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η εταιρεία την Παρασκευή.

Ο Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), στη μηνιαία έκθεσή του, μείωσε τις προβλέψεις του για την εξέλιξη της ζήτησης πετρελαίου το 2021, σε μια κίνηση που αντανακλά την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση στο πρώτο μισό του έτους. Ωστόσο, διατήρησε τις προοπτικές του για το δεύτερο εξάμηνο αμετάβλητες, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2021.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη και ο OPEC, στην μηνιαία έκθεσή του, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.

Το θετικό κλίμα στην αγορά σήμερα ενίσχυσε η ανακοίνωση της IEA ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 400.000 βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαΐου. Μείωση μικρότερη ωστόσο από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της S&P Global Platts, οι οποίοι έκαναν λόγο για υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 4,1 εκατ. βαρέλια. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε την Τρίτη μείωση των αποθεμάτων κατά 2,5 εκατ. βαρελιών.