Πετρέλαιο: Άνοδος της τιμής του αργού για τρίτη εβδομάδα

15/05/2021, 00:02
Πετρέλαιο: Άνοδος της τιμής του αργού για τρίτη εβδομάδα

Άνοδο κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και για το σύνολο της εβδομάδας καθώς τέθηκε ξανά σε λειτουργία ο βασικός αγωγός καυσίμων Colonial στις ΗΠΑ, που παρέμεινε για αρκετές ημέρες κλειστός μετά από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η εταιρεία, ασκώντας πιέσεις στις τιμές των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του αργού.

Το συμβόλαιο Ιουνίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,55 δολάρια ή 2,4% και έκλεισε στα 65,37 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου πρόσθεσε 1,66 δολάρια ή 2,5% και τερμάτισε την ημέρα στα 68,71 δολάρια το βαρέλι.

Τα κέρδη της Παρασκευής βοήθησαν και τα δύο συμβόλαια να καλύψουν τις μέχρι σήμερα εβδομαδιαίες απώλειές τους και να κλείσουν το πενθήμερο κατά 0,7% και 0,6% υψηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data, σημειώνοντας την τρίτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου.

Οι φόβοι για παρατεταμένο κλείσιμο του αγωγού που θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα των διυλιστηρίων και πίεσε χαμηλότερα τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια έχουν πλέον εκλείψει, σημειώνει ο Robert Yawger της Mizuho Securities, προσθέτοντας ότι η άνοδος της τιμής του καυσίμου αποδίδεται στο γεγονός ότι τα διυλιστήρια προσπαθούν να επεξεργαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο αργό μπορούν προκειμένου να καλύψουν το κενό από τις πέντε μέρες που έμεινε κλειστός ο αγωγός.

Η RBC υπολόγισε ότι η διακοπή λειτουργίας του αγωγού είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη 7,5 εκατομμυρίων βαρελιών βενζίνης στην ανατολική ακτή και 6 εκατομμυρίων βαρελιών διυλισμένων προϊόντων, ήτοι συνολικής ποσότητας 13,5 εκατομμυρίων βαρελιών.