ΗΠΑ: Πανω από 4 δισ. δολάρια κέρδισαν οι επενδυτές bitcoin το 2020

09/06/2021, 22:06
ΗΠΑ: Πανω από 4 δισ. δολάρια κέρδισαν οι επενδυτές bitcoin το 2020

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη βάσει κεφαλαιοποίησης, κορυφώθηκε το προηγούμενο έτος.

Γνωστοί επενδυτές, όπως ο Stanley Druckenmiller και Paul Tudor Jones, άνοιξαν θέσεις στο ψηφιακό νόμισμα, ενώ μεγάλες εταιρείες όπως η Square, η Tesla και η MicroStrategy επένδυσαν επίσης στο bitcoin. Και μαζί με τους θεσμικούς επενδυτές, άρχισαν να συρρέουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και οι μικροεπενδυτές.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί Αμερικανοί αποκόμισαν σημαντικά κέρδη. Οι επενδυτές στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι είχαν κέρδη ύψους 4,1 δισ. δολα΄ριων από το bitcoin το 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας λογισμικού και αναλύσεων για την αγορά των κρυπτονομισμάτων Chainalysis.

Πρόκειται για υπερτριπλάσιο ποσό από αυτό που αποκόμισαν οι επενδυτές της επόμενης χώρας στη λίστα, της Κίνας, οι οποίοι είχαν κέρδη της τάξης του 1,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Chainalysis αποκάλυψε ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν εκτιμήσεις που βασίζονται στα δεδομένα συναλλαγών που παρακολουθεί η εταιρεία, καθώς προσθέτει ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί επακριβώς που βρίσκονται οι επενδυτές λόγω της φύσης της τεχνολογίας blockchain και του αποκεντρωμένου σχεδιασμού της.

Παρότι η Κίνα ιστορικά εμφανίζει ένας από τους υψηλότερους όγκους συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την Chainalysis, τα ανταλλακτήρια των ΗΠΑ είχαν "τεράστιες εισροές” το 2020.

"Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι αυξάνονται οι επενδύσεις των θεσμικών επενδυτών στα κρυπτονομίσματα, ιδίως στις ΗΠΑ. Οι θεσμικοί επενδυτές συνδέονται με μεγάλες ποσότητες κρυπτονομισμάτων και έχουν αποθηκεύσει bitcoin το τελευταίο έτος”, δήλωσε στο CNBC Make it ο Kim Grauer, διευθυντής ερευνών της Chainalysis.

Επιπλέον, "τα κέρδη των επενδυτών στις ΗΠΑ καταγράφηκαν ως επί το πλείστον στο τέλος του έτους και, ως εκ τούτου, υποψιαζόμαστε ότι πολλοί θεσμικοί που ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ επωφελήθηκαν καθώς η τιμή σημείωσε άνοδο στα τέλη του 2020”.

Η τιμή του bitcoin έφτασε στο υψηλό των περίπου 29.000 δολαρίων στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με την CoinMarketCap, αλλά νωρίτερα το προηγούμενο έτος είχε υποχωρήσει κάτω από τα 4.000 δολάρια.

"Εκτιμούμε ότι το ράλι της τιμής στα τέλη του 2020 οδήγησε πολλούς από αυτούς τους επενδυτές να κατοχυρώσουν τα κέρδη που είχαν σημειώσει στις αρχές του έτους”, λέει ο Grauer.

Μετά τους επενδυτές στις ΗΠΑ και στην Κίνα, οι επενδυτές από την Ιαπωνία ήταν αυτοί που κέρδισαν τα περισσότερα, καθώς εκτιμάται ότι αποκόμισαν 929 εκατ. δολάρια. Ακολούθησαν οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο με 829 εκατ. δολάρια, από τη Ρωσία με 632 εκατ. δολάρια και από τη Γερμανία με 607 εκατ. δολάρια.

"Πλέον μπορούμε να κατατάξουμε και τις χώρες με βάση τα κέρδη που είχαν”, σημειώνει ο Grauer. "Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι συγκεκριμένες χώρες που έχουν ισχυρό οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων, όπως το Βιετνάμ, αποκόμισαν εντυπωσιακά κέρδη σε σύγκριση με το συνολικό μέγεθος της οικονομίας τους”, αναφέρει.

Το bitcoin σημείωσε ιστορικό υψηλό τον Απρίλιο, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 64.000 δολάρια, αλλά κατέρρευσε τον Μάιο. Σήμερα διαπραγματεύεται περίξ των 36.000 δολαρίων, σύμφωνα με την CoinMarketCap, με την κεφαλαιοποίησή του να κυμαίνεται στα 684 δισ. δολάρια.