Ισπανία: Αυτοκτονία ήταν ο θάνατος του Τζον Μακάφι

28/06/2021, 23:18
Ισπανία: Αυτοκτονία ήταν ο θάνατος του Τζον Μακάφι

Ο Τζον ΜακΆφι αυτοκτόνησε στο κελί του σε φυλακή της Καταλονίας έδειξε η νεκροψία. Ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ, που είχε συλληφθεί στην Ισπανία περίμενε την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας Τζον ΜακΆφι, ο δημιουργός του ομώνυμου αντιβιοτικού λογισμικού, βρέθηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους κρεμασμένος στο κελί του την περασμένη Τετάρτη σε αυτό που κατά τα φαινόμενα ήταν μια αυτοκτονία, είπε ο δικηγόρος του την περασμένη εβδομάδα.

Ο δικηγόρος του, Χαβιέ Βιλάλμπα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η χήρα του ΜακΆφι, Τζάνις, του ζήτησε μια δεύτερη, ανεξάρτητη νεκροψία, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της πρώτης.

Ο επιχειρηματίας ήταν καταζητούμενος στις ΗΠΑ για φοροδιαφυγή. Κατηγορήθηκε ότι δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις για τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι κέρδισε εκατομμύρια από συμβουλευτικές εργασίες, ομιλίες, κρυπτονομίσματα και πώληση δικαιωμάτων στην ιστορία της ζωής του. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι ο Τζον ΜακΆφι απέφυγε τη φορολογική υποχρέωση καταβάλλοντας το εισόδημά του σε τραπεζικούς λογαριασμούς και λογαριασμούς ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στα ονόματα των υποψηφίων. Κατηγορήθηκε επίσης για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης μιας γιοτ και ακίνητης περιουσίας, επίσης για ονόματα άλλων ανθρώπων.

Συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης λίγο επιβιβαστεί σε αεροπλάνο στην Τουρκία και τέθηκε υπό κράτηση. Λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρός στο κελί του, η ισπανική δικαιοσύνη είχε δώσει το πράσινο φως για την έκδοση του στις ΗΠΑ, που καταζητείτο για φοροδιαφυγή.

Τα τελευταία χρόνια, ο Τζον ΜακΆφι είχε επανειλημμένα ισχυριστεί ότι υπήρχε συνωμοσία για να τον πάρει – ωστόσο, το δικαστήριο είπε ότι «δεν υπάρχουν αποκαλυπτικές αποδείξεις» ότι διώκεται για πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Pais.