Οικονομική κρίση «Made in China»

17/10/2021, 01:27
Οικονομική κρίση «Made in China»

Ολοένα και περισσότερα καμπανάκια ηχούν από την Κίνα. Πλέον η ίδια η Fed παραδέχεται πως τελικά δε θα είναι παροδική η ραγδαία αύξηση τιμών. Υπερτονίσαμε εδώ και καιρό τη σοβαρότητα της υπόθεσης Evergrande, του κινεζικού κολοσσού ακινήτων που φλερτάρει ανοιχτά με τη χρεοκοπία και του οποίου η πτώση θα πυροδοτήσει ένα καταστροφικό ντόμινο στην κινεζική αγορά ακινήτων. Μια φούσκα που με τη σειρά της θα συμπαρασύρει την παγκόσμια αγορά, και ίσως δώσει το σύνθημα για την επίσημη έναρξη της επόμενης οικονομικής κρίσης. 

«Επίσημη» διότι… ανεπίσημα το σόου έχει ήδη ξεκινήσει. Κι ας παριστάνουμε ότι ο αυτοκράτορας δεν είναι γυμνός. Για την ακρίβεια (κυριολεκτικά) ήδη την πληρώνουμε, με τη μορφή του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή της δυσανάλογης γενικής αύξησης τιμών ενώ μισθοί και παραγωγή παραμένουν στάσιμοι.

Την εβδομάδα αυτή οι μετοχές κινεζικών εταιριών ακινήτων βρέθηκαν και πάλι σε ελεύθερη πτώση, καθώς ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αρχίζουν να πηδούν απ’ τη βάρκα. Οι ανησυχίες για κρίση χρέους πλέον έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον κλάδο, πέρα από την Evergrande, μία ημέρα μετά τις υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης από διεθνή οίκο.

Ο κινεζικός όμιλος ακινήτων, με παθητικό άνω των 300 δισεκ. δολαρίων και 1.300 έργα ακινήτων σε πάνω από 280 πόλεις, αθέτησε ένα τρίτο γύρο πληρωμών σε ομόλογά της και αυτή την εβδομάδα.

Βέβαια η πλέον υπερχρεωμένη εταιρία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, που προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να αντλήσει κεφάλαια, φάνηκε να σημειώνει μικρή πρόοδο προς τον στόχο αυτό όταν η Qumei Home Furnishings Group ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξαγοράσει το ποσοστό 40% του ομίλου Evergrande στην κοινοπραξία επίπλων που έχουν οι δυο τους έναντι 72 εκατ. γιουάν (11,18 εκατ. δολαρίων).

Ωστόσο κάποιες άλλες κινεζικές εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων έχουν επίσης προειδοποιήσει πως μπορεί να αθετήσουν πληρωμές και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι οδήγησαν χθες τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global να υποβαθμίσει δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, την Greenland Holdings και την E-house, και να προειδοποιήσει για περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Την Πέμπτη, ο δείκτης των μετοχών των κινεζικών εταιριών ανάπτυξης ακινήτων έκλεισε με πτώση 3,88% ενώ ο ευρύτερος δείκτης των blue-chip CSI300 σημείωσε πτώση 0,54%. Οι μετοχές των εταιριών ακινήτων έχουν υποχωρήσει σχεδόν 20% φέτος, συγκριτικά με πτώση 5,7% για τον CSI300.

Σκάνε τα ομόλογα

Την ίδια ώρα σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται οι αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων υψηλού κινδύνου.

Στο πιο ξεκάθαρο σημάδι των ανησυχιών των παγκόσμιων επενδυτών για την εξάπλωση της μόλυνσης του χρέους, το spread προσαρμοσμένο στον δείκτη ICE BofA Asian Dollar High Yield Corporate China Issuers αυξήθηκε στο νέο ιστορικό υψηλό των 2.337 μονάδων βάσης την Τετάρτη, πάνω από μια προηγούμενη κορυφή των 2.069 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα.

Τα περιθώρια επενδυτικών βαθμών αυξήθηκαν επίσης στο μεγαλύτερο εύρος των τελευταίων δύο μηνών.

«Βλέπουμε τον κίνδυνο μιας άτακτης διόρθωσης στην αγορά ακινήτων να προκαλεί απότομη πτώση των τιμών, πλήττοντας τον προσωπικό πλούτο των ιδιοκτητών», αναφέρει σε μια έκθεση ο Kim Eng Tan, αναλυτής της S&P Ratings.

"Μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σε μεγάλης κλίμακας απώλειες από επενδυτές σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου, εργολάβους και εταιρείες παροχής υπηρεσιών που υποστηρίζουν τους ομίλους ακινήτων".

Η Evergrande δεν πλήρωσε κουπόνια αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία ομόλογα τη Δευτέρα, μετά από δύο άλλες αθετήσεις τον Σεπτέμβριο.

Ενώ η εταιρεία δεν έχει αθετήσει τεχνικά τις πληρωμές αυτές, οι οποίες έχουν περίοδο χάριτος 30 ημερών, οι επενδυτές λένε ότι αναμένουν μια μακρά και εκτεταμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η εικόνα αυτή βέβαια δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα υπόλοιπα ομόλογα, με εκείνα των Shanghai Shimao, China Aoyuan Group και Country Garden Properties Group να υποχωρούν μεταξύ 1,6% και 7,4%.

JP Morgan: Αυξάνεται ο συστημικός κίνδυνος

Οι διεθνείς επενδυτές ζητούν τώρα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για να αγοράσουν ή να κρατήσουν κινεζικό χρέος, σύμφωνα με την JP Morgan.

Ο κίνδυνος μόλυνσης της Evergrande εξαπλώνεται τώρα σε άλλες εταιρίες και πέραν από τα ακίνητα ανέφερε.

Η Evergrande, είναι η κορυφή του παγόβουνου, μάλιστα αναμένεται να αθετήσει τις υποχρεώσεις υπεράκτιων πληρωμών των ομολόγων της, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Moelis, η οποία συμβουλεύει μια ομάδα κατόχων ομολόγων.

Οι χαμένες πληρωμές, συνολικής αξίας 131 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν αφήσει τους διεθνείς επενδυτές να αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να υποστούν μεγάλες ζημίες όταν λήξει η περίοδος χάριτος 30 ημερών για τα κουπόνια που έληγαν 23 Σεπτεμβρίου και στις 29 Σεπτεμβρίου.

Μια άλλη ομάδα πιστωτών η Jumbo Fortune Enterprises, η οποία συμβουλεύεται η White & Case, περιμένει επίσης την αποπληρωμή των αρχικών ομολόγων 260 εκατομμυρίων δολαρίων , αφού ένα ομόλογο που εγγυάται η Evergrande έληξε πρόσφατα και σε αντίθεση με τα ομόλογα σε υπεράκτιες εταιρίες, δεν έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Τα σημάδια εξάπλωσης της κρίσης της Evergrande στην Κίνα αυξάνονται επικίνδυνα, καθώς ένας ακόμη όμιλος ακινήτων δεν κατάφερε να πληρώσει κουπόνι ομολόγου.

Η Fantasia Holdings, ένας όμιλος βέβαια πολύ μικρότερος από την Evergrande, δεν πλήρωσε ομόλογο που έληξε την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης για τις πολύ χαμηλές ταμειακές της ροές.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fantasia έχει θέσει σε αναστολή τη διαπραγμάτευση της μετοχής της από τις 9 Σεπτεμβρίου και μέχρι νεωτέρας, μετά από πτώση σχεδόν 60% από την αρχή του έτους.

Στο επίκεντρο βέβαια τίθεται και η Sinic Holdings, η οποία ομοίως φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τις χαμηλές ταμειακές τους ροές.

Επίσης, σήμερα, 5 Οκτωβρίου 2021, η S&P Global Ratings υποβάθμισε την Sinic Holdings από "CCC+" σε "CC".

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εξελίξεις στη Fantasia θα ήταν περιορισμένου αντικτύπου σε σύγκριση με εκείνες της Evergrande.

Η Evergrande είναι η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο με υποχρεώσεις 300 δισ. δολαρίων, ενώ η Fantasia έχει συνολικές υποχρεώσεις 82,9 δισ. γιουάν, δηλαδή 12,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την οικονομική της κατάσταση για το πρώτο εξάμηνο.

Η Evergrande ήταν μόνο η αρχή

Η Fitch Ratings δήλωσε ότι υποβάθμισε τη Fantasia σε "CCC-" από "B", λέγοντας ότι η κατάσταση ταμειακών ροών της εταιρείας "θα μπορούσε να είναι πιο σφιχτή από ό,τι ανέμενε".

Σύμφωνα με την κλίμακά της, "CCC" σημαίνει "σημαντικός πιστωτικός κίνδυνος", με "πραγματική πιθανότητα" αθέτησης.

Επίσης, ο οίκος Fitch τόνισε την ύπαρξη ενός ιδιωτικού ομολόγου που δεν αποκαλύφθηκε στις οικονομικές εκθέσεις της εταιρείας και διαπιστώθηκε ότι η Fantasia το είχε πληρώσει με καθυστέρηση.

«Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη αυτών των ομολόγων σημαίνει ότι η κατάσταση ρευστότητας της εταιρείας θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως.

Η καθυστέρηση πληρωμής εγείρει επίσης αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να εξοφλήσει τις λήξεις της έγκαιρα», έγραψε η Fitch. "Επιπλέον, αυτό το περιστατικό θέτει αμφιβολίες για τη διαφάνεια των οικονομικών ανακοινώσεων της εταιρείας", πρόσθεσε.

H Moody's υποβάθμισε την αξιολόγησή σε «Ca» από «B3», ενώ η S&P υποβάθμισε την αξιολόγησή σε «SD» (Επιλεκτική Στάση Πληρωμών) από «CCC». Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας πάντως φαίνεται ότι κρύβει πολλά προβλήματα, με εκείνα της Evergrande να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η Evergrande - ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην Κίνα από άποψη πωλήσεων - έχει προειδοποιήσει δύο φορές ότι θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, προκαλώντας ανησυχίες για τους επενδυτές. Έχασε τις πληρωμές τόκων για δύο δολαριακά ομόλογα μέχρι τώρα και προσπαθεί να συγκεντρώσει μετρητά για να πληρώσει προμηθευτές και επενδυτές.

Άλλοι όμιλοι ακινήτων προσπαθούν επίσης να συγκεντρώσουν μετρητά, σηματοδοτώντας περαιτέρω προβλήματα στον τομέα. Η Guangzhou R&F είναι ένας άλλος όμιλος ακινήτων στο ραντάρ των επενδυτών.

Η διοίκηση της εταιρείας είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι άντλησε έως και 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια με δανεισμό από μεγάλους μετόχους και πούλησε μια θυγατρική, προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητά της.

Επιπλέον η S&P Global Ratings υποβάθμισε την Sinic Holdings από "CCC+" σε "CC".

Ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα αντιπροσωπεύει έως και το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του ασιατικού κολοσσού, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Πολλά ασιατικά ομόλογα υψηλής απόδοσης έχουν εκδοθεί επίσης από κινεζικούς ομίλους ακινήτων.

Και οι επενδυτές δείχνουν ότι χάνουν την εμπιστοσύνη τους.

Οι αποδόσεις για τον δείκτη ICE Bofa High Yield Asia Emerging Markets Corporate Plus έχουν υποχωρήσει στο -9,89% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.