G20: Ιστορική συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση

30/10/2021, 23:40
G20: Ιστορική συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση

Στα πλαίσια της πρώτης ημέρας εργασιών του G 20, η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση. Εντός του 2023 οι πολυεθνικές θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο του 15% επί των κερδών τους και θα καταβάλλουν το ποσό στις χώρες εκείνες στις οποίες πωλούν προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να καταβληθούν στα ταμεία των διαφόρων χωρών, πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία έως τώρα "γλίτωναν" οι πολυεθνικές.

Ο Πρώτος Πυλώνας της συμφωνίας προβλέπει την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων των μεγαλύτερων και πιο κερδοφόρων πολυεθνικών εταιρειών. Το 25% των κερδών (που υπερβαίνει το 10% των εσόδων) κατανέμεται σε δικαιοδοσίες αγοράς όπου τέτοιες εταιρείες υπερβαίνουν ένα σημαντικό όριο εσόδων.

Ο Δεύτερος Πυλώνας εισάγει μια ελάχιστη πραγματική φορολογία 15% παγκοσμίως (Global Minimum Tax) για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, σε κάθε δικαιοδοσία στην οποία δραστηριοποιούνται.

Σημειωτέον, η Συμφωνία του Πρώτου Πυλώνα περιλαμβάνει δέσμευση για άρση των φόρων επί των υφιστάμενων ψηφιακών υπηρεσιών και άλλων παρόμοιων μονομερών μέτρων, καθώς και για αποχή από την εισαγωγή νέων φόρων του ίδιου είδους στο μέλλον, μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Ιταλία, με την Αυστρία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, έχει συνάψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μετάβαση από τους φόρους στις υπάρχουσες ψηφιακές υπηρεσίες σε νέους διεθνείς κανόνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν τις εμπορικές κυρώσεις που ενέκρινε ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ (United States Trade Representative, USTR) εναντίον αυτών των χωρών.