Πετρέλαιο: Μεγάλη άνοδος των διεθνών τιμών παρά την απόφαση Μπάιντεν για τα αποθέματα

23/11/2021, 23:05
Πετρέλαιο: Μεγάλη άνοδος των διεθνών τιμών παρά την απόφαση Μπάιντεν για τα αποθέματα

Με μεγάλη άνοδο έκλεισαν την Τρίτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παρά το ενδεχόμενο της αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική απόφαση του προέδρου Τζο Μπάντεν, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος τόσο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες ενεργοβόρες χώρες.

Η τιμή του συμβολαίου του αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI), παραδόσεως Ιανουαρίου έκλεισε με άνοδο 1,75 δολαρίων (2,3%) στα 78,50 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιανουαρίου έκλεισε με άνοδο 2,61 δολαρίων (3,3%), στα 82,31 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έφθασαν τις τελευταίες ημέρες κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, απομακρυνόμενεςαπό το υψηλό τριετίας άνω των 86 δολαρίων, στις 25 Οκτωβρίου.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αναφορές για αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τις άλλες χώρες αλλά και στις ανησυχίες για ένταση των μέτρων κατά της πανδημίας, στην Ευρώπη, που θα επηρέαζε αρνητικά την ζήτηση.