Στο 80% οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη σύμφωνα με το Bloomberg

19/09/2022, 13:30
Στο 80% οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη σύμφωνα με το Bloomberg

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σχεδόν αναπόφευκτο υφεσιακό κίνδυνο καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο «βαρύς» ενεργειακά χειμώνας θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg ο κίνδυνος για ύφεση στη ζώνη του Ευρώ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σχεδόν αναπόφευκτο υφεσιακό κίνδυνο καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο «βαρύς» ενεργειακά χειμώνας θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούν τώρα την πιθανότητα ύφεσης δύο συνεχόμενων τριμήνων τους επόμενους 12 μήνες στο 80%, από 60% που προέβλεπε προηγούμενη έρευνα. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης και από τις πιο εκτεθειμένες χώρες στις περικοπές των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, είναι πιθανό να δει συρρίκνωση ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να σκαρφαλώσει στο 9,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σε σχεδόν πενταπλάσιο επίπεδο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν βλέπουν τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024.

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προέβλεπαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παρέμενε στάσιμη και δεν θα συρρικνωνόταν, όταν επικαιροποίησαν την πολιτική τους αυτόν τον μήνα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές ανάπτυξης και τον πληθωρισμό στην περιοχή. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και οι συνάδελφοί της έχουν δικαιολογήσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς τους να τιθασεύσουν την αύξηση των τιμών, αν και οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο χρόνος τους εξαντλείται ως προς τη λήψη τέτοιων μέτρων.