Κραχ στη στερλίνα, οδεύει προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

26/09/2022, 11:51
Κραχ στη στερλίνα, οδεύει προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση της ανησυχίας για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη, με την ύφεση να βρίσκεται προ των πυλών, οδηγεί το ευρώ σε χαμηλά 22 ετών.

Καταρρέει η βρετανική λίρα σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του οικονομικού σχεδιασμού της βρετανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση της ανησυχίας για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη, με την ύφεση να βρίσκεται προ των πυλών, οδηγεί το ευρώ σε χαμηλά 22 ετών.

Η στερλίνα υποχώρησε έως και 5% σε ιστορικό χαμηλό, στα 1,0384 δολάρια πριν σταθεροποιηθεί στα 1,0611, με τις αμφιβολίες σχετικά με τη δημοσιονομική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξάνονται μετά την ανακοίνωση εκτεταμένων φορολογικών περικοπών, εν όψει της διαφαινόμενης ύφεσης.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το μεγαλύτερο πακέτο φορολογικών περικοπών της χώρας εδώ και 50 χρόνια για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, προ των πυλών της ύφεσης. Ωστόσο, οι αγορές αμφέβαλαν για τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ανάπτυξης και δίδυμα ελλείμματα, σύμφωνα με το Investing.com.

Καταρρέει η επενδυτική εμπιστοσύνη

Οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΟΙΚ ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις φόρων, οι οποίες ήδη επικρίνονται ως απερίσκεπτες,, έχουν κλιμακώνει την ανησυχία, σχολιάζει στον Guardian η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών, στην Hargreaves Lansdown.

Η ίδια προσθέτει: «Ούτε καν θα μπορούσα να το πιστέψω: «Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ο δανεισμός θα διογκωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα αλλά και ότι ο πληθωρισμός θα αναζωπυρωθεί περαιτέρω από αυτό το φορολογικό δώρο, το οποίο προσφέρει στους υψηλότερα αμειβόμενους τη μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση».

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν επίσης ότι η βρετανική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αύξησε πρόσφατα τα επιτόκια, προειδοποίησε επίσης ότι η βρετανική οικονομία ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Χαμηλά 22 ετών για το ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% σε νέο χαμηλό 22 ετών, στα 0,09643 δολάρια. Οι φόβοι για την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση και μια ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας έπληξαν επίσης το κλίμα απέναντι στο νόμισμα, με την ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης να μοιάζει αναπόφευκτη.

Η αδυναμία της στερλίνας και του ευρώ οδήγησε τον δείκτη δολαρίου σε νέο υψηλό 20ετίας τη Δευτέρα, καθώς το δολάριο συνέχισε να επωφελείται από την καταφυγή των επενδυτών σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων έχει ενισχύσει σημαντικά το αποθεματικό νόμισμα φέτος και είναι πιθανό να το διατηρήσει αυξημένο στο εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται ότι η Federal Reserve έστειλε «σήμα» την περασμένη εβδομάδα ότι τα αμερικανικά επιτόκια πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο φέτος, καταλήγοντας πιθανότατα το 2022 σε υψηλό 16 ετών, στο 4,4%.