Wall Street: Αφήνει πίσω το «βαθύ κόκκινο» και «ζεσταίνει μηχανές» για νέα άνοδο

13/10/2022, 16:14
Wall Street: Αφήνει πίσω το «βαθύ κόκκινο» και «ζεσταίνει μηχανές» για νέα άνοδο

Ποιες μετοχές μπορούν να εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι επενδυτές σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ladenburg Thalmann Asset Management

Οι αγορές στη Wall Street ξεκίνησαν καλύτερα τον Οκτώβριο, αφού έκλεισε τον προηγούμενο μήνα σε βαθύ… «κόκκινο».

Οι τρεις βασικοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα, με τον S&P 500 να σημειώνει την καλύτερη διήμερη άνοδο σε περίπου δύο χρόνια, ενώ ο Dow Jones Industrial Average και ο Nasdaq Composite έκαναν άλμα άνω του 3%.

Ο βετεράνος χρηματιστής Phil Blancato πιστεύει ότι η αγορά οδεύει τώρα σε μια «εβδομάδα ανάκαμψης» και οι επενδυτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να «μπουν στην αγορά».

«Θα υποστήριζα ότι η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, που είναι παραδοσιακά η καλύτερη εβδομάδα του χρόνου, θα είναι ένα σημείο συγκέντρωσης για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ», είπε ο υπεύθυνος χάραξης επενδυτικής στρατηγικής της Ladenburg Thalmann Asset Management -η οποία έχει πάνω από $4 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση- στο «Squawk Box Asia» του CNBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι επενδυτές θα έχουν μια «πολύ καλή ιδέα» για το πού βρίσκεται ο πληθωρισμός, καθώς τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή θα δημοσιευθούν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου και όπως τόνισε ο ίδιος είναι «αναπόφευκτο» η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μην θέλει να είναι «επιθετική» σε έναν εκλογικό κύκλο.

«Όταν βλέπετε τις μετοχές να διαπραγματεύονται πολλαπλάσια κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους, γνωρίζετε ότι τα κέρδη και η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου πιθανότατα θα είναι αρκετά ισχυρά για να υποστηρίξουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Νομίζω ότι σήμερα οι επενδυτές θα συνειδητοποιούν επιτέλους ότι οι μετοχές είναι λιγότερο ακριβές και ότι είναι μια ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά», δήλωσε ο Blancato. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με πτώση περίπου 23% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ενώ ο Dow Jones υποχωρεί σε ποσοστό πάνω από 19%.

Μείνετε στο «παιχνίδι»

Τι σημαίνει όμως η προτροπή «μείνετε στο παιχνίδι». Σημαίνει κατά τον αναλυτή να «επιλέξετε μεγάλες εταιρίες».

Ο Blancato πιστεύει ότι οι επενδυτές «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να στραφούν στα «εξαιρετικές μετοχές που θα θέλουν να διακρατήσουν στο χαρτοφυλάκιό τους».

Μια τέτοια μετοχή είναι η Microsoft. Πιστεύει ότι η εταιρία θα επωφεληθεί από περισσότερες από 900 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικών δαπανών στις ΗΠΑ εφέτος.

«Πολλά [από αυτά τα χρήματα] θα πάνε σε μια εταιρεία όπως η Microsoft επειδή δραστηριοποιείται τόσο στο εμπορικό όσο και στο λιανικό τομέα. Αυτά τα δύο έρχονται μαζί σε μια τέτοια στιγμή που θα αυξήσει πραγματικά τα έσοδα και τελικά το τι αγοράζει ο επενδυτής σε μια τιμή που είναι αρκετά λογική στα παρόντα επίπεδα», είπε ο Blancato. Του αρέσει επίσης η Costco για την «τεράστια διείσδυσή της στο ηλεκτρονικό εμπόριο».

Η διαδικτυακή πλατφόρμα έχει πλέον 65 εκατομμύρια μέλη και αυξάνεται κατά 11% από έτος σε έτος, σύμφωνα με τον γκουρού της αγοράς.

Αναμένει ότι η εταιρία θα επωφεληθεί οδεύοντας σε μια περίοδο παραγωγικής ανάπτυξης για αγαθά, με την Costco να βρίσκεται σε καλή θέση τόσο σε καθημερινά προϊόντα, όσο και σε πιο πολυτελείς λύσεις.

Ενώ η Costco έχει τρέχουσα μερισματική απόδοση μόλις 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, η εταιρία έχει ιστορικό επιστροφής μετρητών στους μετόχους.

Κατέβαλε ειδικά μερίσματα $7, $5, $7 και $10 ανά μετοχή για τα έτη 2012, το 2015, το 2017 και 2020, αντίστοιχα.

«Τώρα έχετε μια δυνατή μπάρα μεταξύ των δύο. Παίρνετε ένα μεγάλο μέρισμα, θα είστε σε θέση να ‘ποντάρετε’ στο ράλι των τεχνολογικών μετοχών που συμβαίνει ως ένα βαθμό με τη Microsoft, αλλά και να είστε με τους καταναλωτές που ξοδεύουν σε βασικά προϊόντα και με διακριτικότητα. Έτσι παίζετε αυτή την αγορά. Πληρωθείτε για να περιμένετε», είπε.

Ενώ στον Blancato αρέσει «η ιδέα της Apple» δεν την προσθέτει στη λίστα του ακόμα αφού όπως ανέφερε στο CNBC εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την επιτυχία του νέου iPhone 14, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας παραμένουν ανεπαρκή στην Κίνα. Παρόλα αυτά, αναγνώρισε την ικανότητα της Apple να «επαναεφευρίσκει συνεχώς» τον εαυτό της, ενώ η εταιρεία οδεύει επίσης σε μια εποχιακά ισχυρή περίοδο όπου θα μπορούσε να παρουσιάσει «μερικούς πραγματικά εντυπωσιακούς αριθμούς».

«Είναι μια εταιρεία που θα μπορούσε εύκολα να πραγματοποιήσει συναλλαγές στα 170$ αν πετύχουμε αυτό το ράλι. Έτσι, εάν δεν την έχει κάποιος επενδυτής στο χαρτοφυλάκιό του θα έλεγα ως σημείο εισόδου τα παρόντα επίπεδα – των 136 $, 138 $, αν μπορείτε να φτάσετε τόσο χαμηλά», είπε.