Goldman Sachs – Morgan Stanley: Η bear market θα συνεχιστεί-Περιορισμένα τα εταιρικά κέρδη

14/10/2022, 12:43
Goldman Sachs – Morgan Stanley: Η bear market θα συνεχιστεί-Περιορισμένα τα εταιρικά κέρδη

Αντιμέτωπες με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρήσεις τη στιγμή που η μείωση της ζήτησης και το αυξημένο λειτουργικό κόστος πλήττουν τα εταιρικά κέρδη, σύμφωνα με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Αντιμέτωπες με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρήσεις τη στιγμή που η μείωση της ζήτησης και το αυξημένο λειτουργικό κόστος πλήττουν τα εταιρικά κέρδη, σύμφωνα με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, το αυξημένο λειτουργικό κόστος και άλλα παρεμφερή έξοδα των εταιρειών πλήττει τη ρευστότητά τους σημαντικά», τόνισε σε πρόσφατο report της η ομάδα του αναλυτή της Morgan Stanley και γνωστού «bear» της Wall Street, Μάικλ Ουίλσον, συμπληρώνοντας πως «η αγορά έχει αρχίσει να επιδεικνύει σημάδια κρίσης, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα εταιρικά κέρδη πολλών επιχειρήσεων».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Goldman Sachs υπογραμμίζουν πως η κατακόρυφη αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου, οι αλλαγές στη φορολογία και τα περιορισμένα περιθώρια κέρδους αποτελούν τρεις βασικούς κινδύνους όσον αφορά τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη.

Η ομάδα του αναλυτή Ντέιβιντ Κόστιν τόνισε πως «ιστορικά, η αυξημένη ισοτιμία του δολαρίου σχετίζεται με μείωση των πωλήσεων. Η περαιτέρω αύξηση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος θα υποστηρίξει τις μετοχές των εταιρειών που πουλούν το 100% των προϊόντων τους στην αμερικανική αγορά, σε αντίθεση με αυτές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό».

Παρ’ όλα αυτά, όλες σχεδόν οι εταιρείες πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα πέραν της ισοτιμίας του δολαρίου, λόγω των γεμάτων αποθηκών τους, των υψηλότερων επιτοκίων και της μείωσης της ζήτησης τη στιγμή που η Fed συνεχίζει με την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MLIV Pulse για το Bloomberg, η πλειοψηφία των επενδυτών εκτιμούν πως η επερχόμενη περίοδος δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων (earnings season) θα μειώσει περαιτέρω τον δείκτη S&P 500 λόγω των φόβων για ύφεση και αυξημένο πληθωρισμό.

«Τα αυξημένα αποθέματα των εταιρειών θα περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εάν υπάρξει επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων», τόνισαν οι αναλυτές της Goldman. Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ με ονομασία «Inflation Reduction Act» το οποίο επιβάλλει μίνιμουμ φορολογία 15% στα εταιρικά έσοδα θα περιορίσει περαιτέρω την ανάπτυξη του S&P 500.

H ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs αναμένει πως «θα υπάρχουν λιγότερες “θετικές εκπλήξεις” το γ’ τρίμηνο σε σχέση με το α’ εξάμηνο του έτους», ενώ έχουν επικαιροποιήσει αρνητικά τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα τόσο όσον αφορά το δ’ τρίμηνο του έτους όσο και ολόκληρο το 2023.

«Η bear market δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να ληφθεί υπόψη ολόκληρη η επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης», ανέφερε ο Ουίλσον. Με την άποψή του φαίνεται πως συμφωνούν και οι αναλυτές της Sanford C. Bernstein, Σάρα Μακάρθι και Μαρκ Ντράιβερ, οι οποίοι τόνισαν πως οι αγορές θα καταγράψουν επιπλέον πτώση.