Έτος βουτιάς της τάξεως του 94% για τα έσοδα απο τεχνολογικά IPOs το 2022

31/12/2022, 11:41
Έτος βουτιάς της τάξεως του 94% για τα έσοδα απο τεχνολογικά IPOs το 2022

Η μόνη αξιοσημείωτη ΑΔΠ τεχνολογίας στις ΗΠΑ φέτος ήταν αυτή της Mobileye μιας εταιρείας spinoff της Intel.

Μετά από μια χρονιά ρεκόρ αρχικών δημόσιων προσφορών μετοχών τεχνολογίας το 2021 που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τα ντεμπούτα της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian, εταιρεία λογισμικού εστιατορίων Toast, προμηθευτές λογισμικού cloud GitLab και HashiCorp και την εφαρμογή διαπραγμάτευσης μετοχών Robinhood , το 2022 ήταν ένα εντελώς αδιάφορο.

Η μόνη αξιοσημείωτη ΑΔΠ τεχνολογίας στις ΗΠΑ φέτος ήταν αυτή της Mobileye μιας εταιρείας spinoff της Intel. Πρόκεται για μια εταιρεία 23 ετών που κατασκευάζει λογισμικά για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και ήταν σε δημόσια διαπραγμάτευση μέχρι την εξαγορά της το 2017. Η Mobileye συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και καμία άλλη τεχνολογική IPO των ΗΠΑ δεν απέφερε ούτε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το FactSet.

Το 2021, αντίθετα, υπήρχαν τουλάχιστον 10 τεχνολογικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ που συγκέντρωσαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα, και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις άμεσες εγγραφές της Roblox , Coinbase και Squarespace , τα οποία ήταν τόσο καλά κεφαλαιοποιημένες που δεν χρειαζόταν εξωτερικά μετρητά.

Το αφήγημα ανατράπηκε πλήρως όταν το έτος άλλαξε, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί με τη ματιά τους σε μελλοντική ανάπτυξη, υπέρ κερδοφόρων επιχειρήσεων με ισολογισμούς που θεωρούνται αρκετά ισχυροί για να αντιμετωπίσουν μια οικονομική ύφεση και διατηρούν υψηλότερα επιτόκια.

Οι εταιρείες πριν από την IPO άλλαξαν τα σχέδιά τους αφού είδαν τις αντίστοιχες εταιρείες τους στη δημόσια αγορά να βυθίζονται κατά 50%, 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις, περισσότερο από 90% από τα υψηλά του περασμένου έτους.

Βουτιά 94% στα έσοδα από ΑΔΠ τεχνολογίας το 2022

Συνολικά, τα έσοδα από τις αρχικές δημόσιες προσφορές μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 94% το 2022 – από 155,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια – σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young που δημοσιεύτηκε στα μέσα Δεκεμβρίου. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της έκθεσης, το τέταρτο τρίμηνο ήταν με ρυθμό ακόμη πιο αδύναμο του έτους.

Με τον Nasdaq Composite να κατευθύνεται προς την πιο απότομη ετήσια πτώση από το 2008 και την πρώτη συνεχόμενη ετήσια υποχώρηση σε σχέση με τον S&P 500 από το 2006-2007, οι επενδυτές στον τομέα της τεχνολογίας αναζητούν σημάδια για το τέλος της πτωτικής τροχιάς.