Οι τιμές του χρυσού ολισθαίνουν, αλλά οι αισιόδοξοι εξακολουθούν να “βλέπουν” τα $2000 την ουγγιά

20/01/2023, 09:52
Οι τιμές του χρυσού ολισθαίνουν, αλλά οι αισιόδοξοι εξακολουθούν να “βλέπουν” τα $2000 την ουγγιά

Τα αυξανόμενα επιτόκια και οι υψηλότερες αποδόσεις χωρίς κίνδυνο τείνουν να επιβαρύνουν περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν όπως ο χρυσός.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σχετικά, ίσως χάρη στα πολύ μέτρια κέρδη για το δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά το μέταλλο παραμένει σε καλή τιμή σύμφωνα με τους αναλυτές.

Έχει κερδίσει περίπου 20% από τον περασμένο Νοέμβριο με βάση την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους.

Τα αυξανόμενα επιτόκια και οι υψηλότερες αποδόσεις χωρίς κίνδυνο τείνουν να επιβαρύνουν περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν όπως ο χρυσός. Το είδαμε στα τέλη του 2022, καθώς τα επιτόκια με ταχεία αύξηση μείωσαν τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου κοντά στα 1.600 $/ουγγιά τον Σεπτέμβριο. Από τότε, ωστόσο, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ να χαλαρώνουν.

Ακόμη μια άνοδος των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας αναμένεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον επόμενο μήνα, με μόνο μια άλλη αύξηση του ίδιου μεγέθους να έχει ήδη ενσωματωθεί από τις αγορές.

Αυτή η αύξηση συγκρινόμενη με την αύξηση τεσσάρων κόμμα εικοσιπέντε ποσοστιαίων μονάδων που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 2022, είναι τροφή και το δολάριο ΗΠΑ το οποίο έχει δυσκολευτεί δεόντως.

Άλλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να συσφίγγουν επιθετικά την πολιτική τους, ακόμη και όταν η Fed αποχωρεί, ενισχύοντας τις έλξεις των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου και καθιστώντας τον χρυσό μια πιο δελεαστική επένδυση σε όρους δολαρίων ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters οι τιμές του χρυσού αναμένεται να ανέβουν ξανά προς υψηλά ρεκόρ πάνω από το ψυχολογικά κρίσιμο επίπεδο των 2000 δολαρίων φέτος, αποκλείοντας μια σημαντική αλλαγή στην εικόνα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για τον χρυσό σε δολάρια ΗΠΑ είναι 2077,88 $

Υπενθυμίζετε ότι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για τον χρυσό σε δολάρια ΗΠΑ είναι 2077,88 $. Αυτή η κορυφή κλιμακώθηκε στις 7 Αυγούστου 2020.

Προς το παρόν, οι αισιόδοξοι της αγοράς του χρυσού προσπαθούν να κρατηθούν λίγο χαμηλότερα, πάνω από 1900 δολάρια, αλλά η βραχυπρόθεσμη ικανότητά τους να το κάνουν μπορεί να παρεμποδιστεί από την ίδια τους την επιτυχία.