Luis de Guindos: Ευάλωτες σε ένα απότομο sell-off οι χρηματοπιστωτικές αγορές

02/06/2023, 13:08
Luis de Guindos: Ευάλωτες σε ένα απότομο sell-off οι χρηματοπιστωτικές αγορές

«Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές και ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές,» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απότομη ύφεση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ δημοσίευσε την Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον Μάιο, λέγοντας ότι οι προοπτικές σταθερότητας της ευρωζώνης παρέμειναν εύθραυστες μετά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η οποία οδήγησε στην αποτυχία αρκετών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse από UBS.

Αν και διαπίστωσε ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων δεν ήταν ανησυχητικό στη ζώνη του ευρώ, με τα θεμελιώδη μεγέθη να παραμένουν σταθερά και η ρυθμιστική παρέμβαση να αποδεικνύεται αποτελεσματική, η ΕΚΤ είπε ότι είναι «πιθανό αυτά τα γεγονότα να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση της κερδοφορίας και προοπτικές ρευστότητας για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ».

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν δυναμικά το 2023

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν δυναμικά το 2023, δεδομένης της πτώσης των τιμών της ενέργειας, του ανοίγματος της Κίνας και της εκπληκτικής ανθεκτικότητας της οικονομίας της ευρωζώνης – οδηγώντας τις αποτιμήσεις των μετοχών πίσω από τους ιστορικούς μέσους όρους, τόνισε η ΕΚΤ.

Αυτό αντιστράφηκε απότομα στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, καθώς ένας επιθετικός τόνος από τις κεντρικές τράπεζες και το απροσδόκητο άγχος στον τραπεζικό τομέα ενόχλησε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Ο De Guindos είπε ότι η τρέχουσα θέση στην αγορά κατέστησε τις μετοχές ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω μακροοικονομικές εκπλήξεις.

«Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές και ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, είναι αυξημένες και αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τα ασφάλιστρα κινδύνου, είναι αρκετά συμπιεσμένα, οπότε σε περίπτωση που έχουμε άσχημα νέα με σεβασμό στις μακροοικονομικές προοπτικές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση των αγορών», δήλωσε ο de Guindos.

Η έκθεση της ΕΚΤ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο για «άτακτες προσαρμογές» στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχε αυξηθεί σε ένα πλαίσιο αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών και χαμηλότερης ρευστότητας της αγοράς.

Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα του Μαρτίου οδήγησε σε διεύρυνση των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου στη ζώνη του ευρώ (CDSs), ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα από τυχόν αστάθεια σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόνισε ο de Guindos.