Δύσκολοι καιροί για… κρυπτονομίσματα

15/06/2023, 14:11
Δύσκολοι καιροί για… κρυπτονομίσματα

Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ο πρόεδρος της SEC έχει κηρύξει… πόλεμο στο οικοσύστημα των cryptos - Θα συνεχίσει τις αγωγές εναντίον ανταλλακτηρίων

«Δύσκολοι καιροί για… κρυπτονομίσματα». Αυτή είναι η μόνη φράση η οποία μπορεί να περιγράψει γλαφυρά αυτό που συμβαίνει και αυτό που (φαίνεται πως)… έρχεται στο οικοσύστημα των cryptos.

Το sell off που προκάλεσε, την περασμένη εβδομάδα, η απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) να κινηθεί νομικά εναντίον των δύο μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων του πλανήτη, Coinbase και Binance (επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ του Newmoney), έφερε δικαιολογημένο πανικό. Κι αυτό γιατί κατέδειξε ότι η SEC είναι αποφασισμένη να σφίξει τον κλοιό στα cryptos. Γιατί όμως;

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Γιατί, πίσω από τη δικαστική διαμάχη της SEC με τη Binance και την Coinbase, βρίσκεται το mentality ενός ανθρώπου. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γκάρι Γκένσλερ, ο οποίος, από το 2021, οπότε και ανέλαβε τη θέση ως σήμερα, απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, της Υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν και θεωρείται αναπόσπαστο μέρος του αμερικανικού οικονομικού συστήματος.

Ο Γκένσλερ, λοιπόν, έχει ξεκινήσει αυτό που οι κρυπτο-φαν αποκαλούν “assault” («κακόβουλη επίθεση», σε ελεύθερη μετάφραση) στα cryptos από την πρώτη ώρα που ανέλαβε τη θέση και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα την εντείνει. Ο λόγος που (θα) το κάνει αυτό, είναι και… υπαρξιακός.

Ο Γκένσλερ θέλει να προλάβει τους Αμερικανούς νομοθέτες από τη θέσπιση κανονισμών για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θεωρεί πως μοναδική αρμόδια για τη ρύθμισή τους είναι η SEC και ο δεύτερος επειδή θεωρεί ότι τα κρυπτονομίσματα δεν… πρέπει να υπάρχουν. Ή, τουλάχιστον, αφού υπάρχουν, να μην υπάρξουν άλλα. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, εκλαμβάνεται ως «πράξη πολέμου» από το οικοσύστημα, το οποίο δεν τρέφει ακριβώς συναισθήματα… αγάπης για τον Γκένσλερ.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα ψηφιακά νομίσματα. Έχουμε ήδη ψηφιακό νόμισμα και το όνομά του είναι δολάριο ΗΠΑ», είπε πρόσφατα ο Γκένσλερ, ο οποίος έχει μια αταλάντευτη θέση ότι τα περισσότερα κρυπτονομίσματα ανταποκρίνονται στον ορισμό των χρεογράφρων, ότι τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων πρέπει να εγγραφούν στη SEC και ότι τα stablecoins είναι «μάρκες πόκερ» για τον τζόγο σε κρυπτονομίσματα, τα οποία παρουσιάζουν συστημικό κίνδυνο για την οικονομία.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει ένα «ξεκαθάρισμα» στην αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς πρόκειται για ένα «έργο που έχουμε ξαναδεί». «Με τόσο ευρεία μη συμμόρφωση (ς.ς. που επικρατεί στην αγορά), ειλικρινά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε δει πολλά προβλήματα σε αυτές τις αγορές», είπε ο Γκένσλερ, μιλώντας για τα κρυπτονομίσματα.

«Έχουμε ξαναδεί αυτή την ιστορία. Θυμίζει αυτό που είχαμε τη δεκαετία του 1920 πριν από τη θέσπιση των ομοσπονδιακών νόμων περί κινητών αξιών. Κλέφτες. Απατεώνες. Ειδικοί στο scam. Απάτες τύπου πυραμίδας»…

Κάπως έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα, η SEC έβαλε στο στόχαστρο το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του πλανήτη, τη Binance για τη διαπραγμάτευση 12 crypto assets τα οποία, όπως αναφέρει, αποτελούν χρεόγραφα, αλλά δε δηλώθηκαν ως τέτοια. Και το πήγε… πιο πέρα, καθώς στην ίδια αγωγή, κατηγόρησε τόσο το ανταλλακτήριο, όσο και τον CEO του, Τσάνπενγκ Ζάο, ότι «φούσκωναν» τους όγκους συναλλαγών, καθώς και για εκτροπή των κεφαλαίων πελατών και παραπλάνηση των πελατών σχετικά με τους ελέγχους του.

Μια μέρα αργότερα, προχώρησε σε νέα επίθεση. Με την ίδια ακριβώς κατηγορία, σέρνει στα δικαστήρια και την Coinbase, επιμένοντας στο σκεπτικό ότι επέτρεπε τη διαπραγμάτευση 12 crypto assets, τα οποία ισχυρίζεται ότι αποτελούν χρεόγραφα και έπρεπε να έχουν δηλωθεί ως τέτοια.

Μιλώντας στο CNBC, ο Γκένσλερ εξήγησε με λίγα λόγια ότι όπως το επενδυτικό κοινό επωφελείται από την αμερικανική νομοθεσία περί κινητών αξιών και χρεογράφων, «έτσι και τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να διαφέρουν και αυτές οι πλατφόρμες, αυτοί οι μεσάζοντες πρέπει να συμμορφωθούν».