Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Απώλειες λόγω των αποδόσεων στα ομόλογα

04/03/2021, 19:49
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Απώλειες λόγω των αποδόσεων στα ομόλογα

Με απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η νέα  άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων δημιούργησε νέο αρνητικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,32%, στις 411,86 μονάδες, με τον κλάδο βασικών πόρων να ηγείται των απωλειών με 4,3%, ενώ ο κλάδος εταιρειών κοινής ωφέλειας κατέγραψε άνοδο 1,7%.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,20%, στις 23.093,10 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, ενισχύθηκε κατά 0,30%, στις 8.354 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, η οποία έδειχνε τάση σταθεροποίησης, έλαβε το απόγευμα της Πέμπτης την ανιούσα, φθάνοντας το 1,4774%. Η εκτίναξή του στο 1,6% την περασμένη εβδομάδα είχε εκτοξεύσει τους φόβους για τις αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς και για κίνδυνου έκρηξης του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές, με τους επενδυτές να στρέφονται κυρίως σε μετοχές εταιρειών που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που φέρνουν αργά αλλά σταθερά η αύξηση των εμβολιασμών, αλλά και το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, το οποίο σύντομα θα εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Στο πεδίο των μακροοικονομικών στοιχείων, η δραστηριότητα στην κατασκευαστική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης κατασκευών PΜΙ των IHS Markit/CIPS σημείωσε άνοδο στις 53,3 μονάδες, από 49,2 τον Ιανουάριο, επιστρέφοντας έτσι στην επέκταση.

Οι δαπάνες για λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη υποχώρησαν ισχυρά τον Ιανουάριο, μειωμένες κατά 5,9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, μείωση πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης από τους αναλυτές (1,1%).