Είχε… προηγούμενα με την Capital Gazette ο ύποπτος για το μακελειό

29/06/2018, 13:25
maryland

Σε αντίδικο της εφημερίδας για παλαιότερο άρθρο αποδίδεται η χθεσινή επίθεση στα γραφεία της Capital Gazette στην Αννάπολις, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ, που στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων. Υποπτος για το μακελειό κατά την αστυνομία είναι λευκός άνδρας ηλικίας 38 ετών. Αν και ο αξιωματικός της αστυνομίας στην Αννάπολις, Μπιλ Κραμπφ, έκανε λόγο για «στοχευμένη» ενέργεια, προσθέτοντας πως η εφημερίδα είχε δεχθεί απειλές μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο δράστης της επίθεσης, που χρησιμοποίησε τουφέκι, είχε στόχο συγκεκριμένους δημοσιογράφους ή τους εργαζόμενους στην εφημερίδα συλλήβδην.

Η Capital Gazette όμως, όπως και η εφημερίδα Baltimore Sun με την οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο, κατονόμασαν τον φερόμενο ως δράστη. Οι δύο εφημερίδες, επικαλούμενες πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τον Τζάροντ Ράμος, κάτοικο του Μέριλαντ, με τον οποίο είχαν φτάσει στα δικαστήρια. Όπως μεταδίδει το Associated Press, το 2012, ο Ράμος είχε κάνει μήνυση κατά της εφημερίδας για συκοφαντική δυσφήμιση από άρθρο σχετικά με την καταδίκη του για υπόθεση παρενόχλησης ένα χρόνο νωρίτερα. Η μήνυση απορρίφθηκε από δικαστή που σημείωσε ότι δεν γράφτηκε τίποτα ψευδές για τον Ράμος και η εφημερίδα δικαιώθηκε στην πορεία από δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Τέσσερα από τα θύματα του δράστη, που εισέβαλε στην αίθουσα σύνταξης και άνοιξε πυρ αδιακρίτως, υπέκυψαν επιτόπου, ενώ το πέμπτο κατέληξε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά. Την επίθεση καταδίκασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η οποία έγραψε στο Twitter ότι πρόκειται για μια «βίαιη επίθεση εναντίον αθώων δημοσιογράφων που έκαναν τη δουλειά τους (...) μια επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών». Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος συνηθίζει να καταφέρεται εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, ανέφερε πως «οι σκέψεις και οι προσευχές (του) συνοδεύουν» τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Ο δράστης «δεν συνεργάζεται ιδιαίτερα» στην ανάκριση, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Στιβ Σου, τοπικός αξιωματούχος της Κομητείας Αν Αρουντέλ, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Αννάπολις. Ο Φιλ Ντέιβις, δικαστικός και αστυνομικός ρεπόρτερ της εφημερίδας, είχε περιγράψει νωρίτερα τις φρικιαστικές στιγμές που έζησε όταν ο δράστης άρχισε να «πυροβολεί πολλούς ανθρώπους μέσα στα γραφείο μας, ορισμένοι από τους οποίους είναι νεκροί», τονίζοντας μέσω Twitter: «δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να ακούς ανθρώπους να τραυματίζονται από σφαίρες ενώ κρύβεσαι κάτω από το γραφείο σου και μετά να ακούς τον οπλοφόρο να ξαναγεμίζει».

Παρά το μακελειό, οι δημοσιογράφοι διαβεβαίωσαν ότι το σημερινό φύλλο της εφημερίδας θα κυκλοφορήσει κανονικά. «Μπορώ να σας το πω: θα κυκλοφορήσει μια έκδοση αύριο», ανέφερε ένα από τα στελέχη της, ο Τσέις Κουκ. Η επίθεση αυτή συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά «μούδιασε» όλη τη χώρα. Έτσι, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις στάλθηκαν αστυνομικοί στις εγκαταστάσεις μεγάλων ΜΜΕ προληπτικά.