Ισραήλ: Αθώος δηλώνει ο Νετανιάχου ενώπιον του δικαστηρίου

08/02/2021, 11:41
Ισραήλ: Αθώος δηλώνει ο Νετανιάχου ενώπιον του δικαστηρίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για διαφθορά, έξι εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Εναντίον του Νετανιάχου απαγγέλθηκαν το 2019 κατηγορίες για μια σειρά υποθέσεων που αφορούν μεταξύ άλλων τη λήψη δώρων από εκατομμυριούχους φίλους του με αντάλλαγμα διευκολύνσεις από την κυβέρνηση, θετική κάλυψη από μέσα ενημέρωσης με αντάλλαγμα ευνοϊκές νομοθεσίες υπέρ τους.

Εισερχόμενος στο αυστηρά φυλασσόμενο δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ ο Νετανιάχου, φορώντας μάσκα, δεν έκανε δηλώσεις, αλλά μέσα στην αίθουσα δήλωσε αθώος ενώπιον τριών δικαστών.

«Επιβεβαιώνω τη γραπτή ανακοίνωση που υποβλήθηκε εξ ονόματός μου», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο έγγραφο που υπέβαλαν οι δικηγόροι του στο δικαστήριο τον Ιανουάριο, στο οποίο εξηγούν ότι ο Νετανιάχου δεν είναι ένοχος για τις κατηγορίες για διαφθορά, παραβίαση εμπιστοσύνης και απάτη που έχουν απαγγελθεί εναντίον του.

Κατά την έναρξη της δίκης του, τον Μάιο του 2020, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε καταγγείλει τις «γελοίες» κατηγορίες εναντίον του.

Οι δικηγόροι του είχαν τότε ζητήσει από το δικαστήριο αναβολή πολλών μηνών προκειμένου να εξετάσουν τα στοιχεία εναντίον του 71χρονου πρωθυπουργού.

Η δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού επαναλαμβάνεται 45 ημέρες πριν τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών (στις 23 Μαρτίου), τις τρίτες σε λιγότερο από δύο χρόνια, γεγονός που εγείρει φόβους για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Γιαρίβ Λεβίν, πρόεδρος της Κνεσέτ και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, δήλωσε χθες Κυριακή στην εφημερίδα Israel Hayom ότι φοβάται «μια πρωτόγνωρη παρέμβαση του δικαστικού συστήματος στις εκλογές», αν το δικαστήριο παρουσιάσει ήδη από τώρα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Λικούντ παραμένει στην πρώτη θέση με 29 έδρες σε σύνολο 120, μπροστά από το κεντρώο Γιάιρ Λάπιντ (17), όμως παρά τους συμμάχους του το Λικούντ δεν αναμένεται να συγκεντρώσει 61 έδρες που χρειάζεται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.