ΗΠΑ: Εκπνέει η προθεσμία για το προδικαστικό υπόμνημα του Τραμπ

08/02/2021, 17:29
ΗΠΑ:  Εκπνέει η προθεσμία για το προδικαστικό υπόμνημα του Τραμπ

Λήγει σήμερα, Δευτέρα, η προθεσμία για την υποβολή υπομνήματος από την πλευρά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μια ημέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του στην Γερουσία για υποκίνηση των γεγονότων στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά τους, οι εννέα βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα έχουν τον ρόλο των εισαγγελέων ελπίζουν να πείσουν τα μέλη της Γερουσίας που καταλαμβάνουν τις 100 έδρες να καταδικάσουν τον Τραμπ και να τον εμποδίσουν να διεκδικήσει εκ νέου δημόσια αξιώματα.

Η υπεράσπιση ετοιμάζεται να δώσει έμφαση στο επιχείρημά της - που είχε διατυπωθεί σε προηγούμενη κατάθεση - ότι η Γερουσία δεν διαθέτει τη συνταγματική εξουσία να διεξάγει τη δίκη τώρα που έχει αποχωρήσει από το αξίωμα και είναι ιδιώτης. Η αμφισβήτηση της υπόθεσης εναντίον του Τραμπ για τέτοιους λόγους θα επέτρεπε στους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία να ψηφίσουν κατά της καταδίκης χωρίς να τον υπερασπισθούν άμεσα τγια ην «εμπρηστική» ομιλία του προς τους υποστηρικτές του λίγο πριν από τις ταραχές.

Το Σώμα, το οποίο ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, κατήγγειλε τον Τραμπ στις 13 Ιανουαρίου με κατηγορία για υποκίνηση εξέγερσης, επικεντρωμένο σε αυτήν την ομιλία. Είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατηγορείται δύο φορές και ο πρώτος που αντιμετωπίζει δίκη μετά την αποχώρησή του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας, ο Τραμπ επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες και προέτρεψαν τους υποστηρικτές τους να βαδίσουν στο Καπιτώλιο, λέγοντάς τους να «σταματήσουν την κλοπή», «να δείξουν δύναμη» και «να πολεμήσουν σαν να είναι κόλαση».

Σημειώνεται ότι η πρώτη δίκη του Τραμπ για κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση του Κογκρέσου που προέκυψε από το αίτημά του να διενεργήσει έρευνα στην Ουκρανία για τη δράση του γιού του Τζον Μπάιντεν, Χάντερ, έληξε πέρυσι με απαλλαγή από την Γερουσία που ελέγχαν οι Ρεπουμπλικανοί.