ΗΠΑ: Αρχισε η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

09/02/2021, 21:02
ΗΠΑ: Αρχισε η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Αρχισε σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η ιστορική δίκη του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Γερουσία. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται ότι υποκίνησε τους οπαδούς του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, όπου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, που πλέον έχει εγκατασταθεί στη Φλόριντα, δεν θα παραστεί στη δίκη.

Είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται με το ερώτημα της καθαίρεσης αφού έχει εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Είναι επίσης η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας πρόεδρος παραπέμπεται για δεύτερη φορά σε δίκη.

Οι εικόνες από τις ταραχές και η ομιλία του Τραμπ προς το συγκεντρωμένο πλήθος που προηγήθηκε των επεισοδίων αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη δίκη. Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι έχουν προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσουν «νέα» στοιχεία. Μιλούν για «συντριπτικές» αποδείξεις, ωστόσο οι συνήγοροι του τέως προέδρου απαντούν ότι το κατηγορητήριο είναι «γελοίο».

Με βάση το Σύνταγμα, χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας για να καταδικαστεί ένας πρόεδρος. Μολονότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν επικρίνει ανοιχτά τον ρόλο που έπαιξε ο Τραμπ στις ταραχές, μοιάζει απίθανο οι 17 από αυτούς να ενώσουν τις φωνές τους με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους και να καταδικάσουν τον 45ο πρόεδρο, ο οποίος παραμένει πολύ δημοφιλής στη βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε ένα πράγμα: η δίκη πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Δεν αποκλείεται έτσι η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι Ρεπουμπλικάνοι επειδή δεν θέλουν να επικεντρωθούν σε μια υπόθεση που διχάζει το κόμμα τους, οι Δημοκρατικοί επειδή θέλουν να ασχοληθούν με άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η έγκριση των νόμων και η επικύρωση των διορισμών των νέων υπουργών του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φροντίζει να τηρεί αποστάσεις από τη δίκη.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σήμερα ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα σχολιάζει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, ούτε καν θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

Η έναρξη της σημερινής ημέρας θα είναι αφιερωμένη σε διαδικαστικά θέματα, σε μια συζήτηση γύρω από τη συνταγματικότητα ή μη της δίκης: η κάθε πλευρά έχει στη διάθεσή της δύο ώρες για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία.