Ιταλία: Ο Ντράγκι εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης των "πέντε αστέρων"

11/02/2021, 20:34
Ιταλία: Ο Ντράγκι εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης των

Την παροχή ψήφου εμπιστισύνης στην κυβέρνηση που σκοπέυει να σχηματίσει ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε το Κίνημα "Πέντε Αστέρων", το κόμμα με τη μεγαλύτερη δύναμη στην ιταλική Βουλή. 

Τα μέλη των Πέντε Αστέρων, που έχει λαϊκιστικές "αντισυστημικές" ρίζες και κατήγγελλε για χρόνια τραπεζίτες και τεχνοκράτες, ψήφισαν σε ποσοστό 59% τη στήριξη του εντολοδόχου πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κνετρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι για τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνησή του θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε "πράσινες" πολιτικές, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Ντράγκι έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και εκείνη της εθνικιστικής δεξιάς "Λέγκα" του Ματέο Σαλβίνι και αναμένεται άμεσα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να του ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεών του με τις πολιτικές δυνάμεις.

Ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

Ο Μ. Ντράγκι έχει θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει κοστίσει στην Ιταλία 90.000 ζωές, στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας, με όχημα το ιταλικό μερίδιο των 209 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.