Κυρώσεις προς την Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι ζητούν Γαλλία και Γερμανία

11/02/2021, 21:09
Κυρώσεις προς την Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι ζητούν Γαλλία και Γερμανία

Ταξιδιωτικές και άλλες απαγορεύσεις αναμένεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, αφού, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι η Γαλλία και η Γερμανία ήδη το ζητούν. 

Οι κυρώσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν και ¨"πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων ων συμμάχων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αποτελούν, δε, απάντηση για την φυλάκιση του πιο σημαντικού επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, και θα είναι οι πρώτες που θα εφαρμοσθούν με βάση το νέο πλαίσιο που θεσπίσθηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο δίνει το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λαμβάνει μέτρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Ωστόσο το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι στιγμής όπως φαίνεται είναι πιθανό να μην υποστηρίξουν τις πιο σκληρές κυρώσεις που επιδιώκουν ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως η διακοπή των εργασιών αποπεράτωσης του τεράστιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που ξεκινάει από τη Ρωσία και καταλήγει στη Γερμανία.

Οι πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων έχουν αυξηθεί από τότε που η Μόσχα εξόργισε τις ευρωπαϊκές χώρες την προηγούμενη εβδομάδα όταν απέλασε τρεις διπλωμάτες, έναν Σουηδό, έναν Γερμανό και έναν Πολωνό, χωρίς να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ που πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Μόσχα. Το Βερολίνο και το Παρίσι τώρα λένε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 Φεβρουαρίου.

"Δεν μπορούμε να αποφύγουμε άλλο τις κυρώσεις", δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. "Υπάρχει συναίνεση συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας για να υπάρξουν κυρώσεις. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε με κανέναν άλλο τρόπο".

Η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα τις Βρυξέλλες, δια της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ότι σε περίπτωση που θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία, θα υπάρξει σύμμετρη απάντηση. "Θέλω να προειδοποιήσω του εταίρους μας της ΕΕ να μη προχωρήσουν σε ένα ακόμη απερίσκεπτο βήμα", δήλωσε η Ζαχάροβα σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων. "Στο βήμα αυτό θα υπάρξει αναπόφευκτα σύμμετρη απάντηση" είπε η Ζαχάροβα.