Μπόρις Τζόνσον: Επιστροφή στην κανονικότητα στα τέλη Ιουνίου

22/02/2021, 19:18
Μπόρις Τζόνσον: Επιστροφή στην κανονικότητα στα τέλη Ιουνίου

Έξοδο από το "λοκντάουν" για την Βρετανία περί τα τέλη Ιουνίου εκτιμά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, Δευτέρα. 

Ο Τζόνσον παρουσίασε στο κοινοβούλιο τη στρατηγική του, η οποία θα είναι "προσεκτική αλλά μη αναστρέψιμη", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η αρχή θα γίνει με την επαναλειτουργία των σχολείων, στις αρχές Μαρτίου.

Η χώρα ετοιμάζεται τώρα να χαλαρώσει τα μέτρα, αφού οι περιορισμοί και η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού μείωσαν τις μολύνσεις, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

"Δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη διαδρομή προς μια Βρετανία με μηδενική Covid ή έναν κόσμο με μηδενική Covid. Και δεν μπορούμε να επιμείνουμε επ’ αόριστον με τους περιορισμούς που εξασθενούν την οικονομία μας, τη σωματική και ψυχική ευημερία μας και τις ευκαιρίες ζωής των παιδιών μας", είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο. "Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό αυτός ο οδικός χάρτης να εφαρμοστεί προσεκτικά αλλά να είναι και μη αναστρέψιμος. Προχωράμε σε αυτό που ελπίζω και πιστεύω ότι είναι ένας μονόδρομος προς την ελευθερία", πρόσθεσε, παρουσιάζοντας το σχέδιο των τεσσάρων μεγάλων "σταθμών" του ανοίγματος.

Στην Αγγλία των 56 εκατομμυρίων κατοίκων, τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα επωφεληθούν από τη χαλάρωση των περιορισμών, αφού προβλέπεται ότι θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης στις 8 Μαρτίου.

Με βάση τον "οδικό χάρτη" της βρετανικής κυβέρνησης, το "άνοιγμα θα γίνει σταδιακά. Από το ένα βήμα στο άλλο θα μεσολαβούν τουλάχιστον πέντε εβδομάδες. Και αυτό γιατί χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες για να εμφανιστούν οι συνέπειες της χαλάρωσης των περιορισμών και η κυβέρνηση θα δίνει μια ακόμη εβδομάδα για την ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Από τις 29 Μαρτίου θα αρθεί η εντολή παραμονής στο σπίτι και θα επιτραπούν οι υπαίθριες συναθροίσεις. Σήμερα επιτρέπονται να συγκεντρώνονται μέχρι έξι άτομα ή πρόσωπα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά.

Τα καταστήματα όπως τα κομμωτήρια και οι παμπ (αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους) καθώς και τα μουσεία θα περιμένουν τη σειρά τους, στις 12 Απριλίου. Κινηματογράφοι, ξενοδοχεία, στάδια –στα τελευταία, με μέγιστο αριθμό θεατών τους 10.000– η εστίαση (στο εσωτερικό) θα ακολουθήσουν στις 17 Μαΐου. Στους κλειστούς αθλητικούς χώρους οι θεατές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 1.000. Από την ίδια ημερομηνία, μέλη διαφορετικών νοικοκυριών θα επιτρέπεται να συναντιούνται και σε εσωτερικούς χώρους.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον ξενοδοχειακό τομέα, ο Τζόνσον είπε ότι "κατανοεί" όσους απασχολούνται σ’ αυτόν και θέλουν να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν. "Όμως κανείς δεν θέλει να δει ένα τέταρτο λοκντάουν", πρόσθεσε.

Τα διεθνή ταξίδια από την Αγγλία θα απαγορεύονται τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου. Στον οδικό χάρτη προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στις 12 Απριλίου και θα καθορίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις, όμως αυτό δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η Βρετανία εξετάζει την πιθανότητα εφαρμογής ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους εμβολιασθέντες να ταξιδεύουν πιο εύκολα στο εξωτερικό.

Αν το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση, οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επαφές θα αρθούν στις 21 Ιουνίου, το νωρίτερο, όπως επίσης και η σύσταση για τηλεργασία. Για την τηλεργασία, ο Τζόνσον είπε συγκεκριμένα ότι όπου είναι εφικτό οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τους και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της κατάστασης από την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ