Lockdown για έναν μήνα στην Εσθονία

09/03/2021, 07:59
Lockdown για έναν μήνα στην Εσθονία

Η κυβέρνηση της Εσθονίας αποφάσισε να επιβληθεί αυστηρό lockdown σε όλη την επικράτεια από μεθαύριο Πέμπτη για τουλάχιστον έναν μήνα εξαιτίας της εξάπλωσης με ραγδαίο ρυθμό του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού το οποίο ταυτοποιήθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε τη χώρα όσο περισσότερο είναι δυνατόν», τόνισε η κυρία Κάλας, οι δηλώσεις της οποίας μεταδόθηκαν απευθείας από το εσθονικό τηλεοπτικό δίκτυο ETV+.

Δυνάμει των αποφάσεων της κυβέρνησης, όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραδίδουν πλέον μαθήματα μόνο ψηφιακά, εξαιρουμένων αυτών για μαθητές και μαθήτριες με ειδικές ανάγκες. Στους γονείς συστήθηκε να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μόνο όταν είναι απόλυτη και επείγουσα ανάγκη.

Όλα τα καταστήματα λιανικής θα κλείσουν με εξαίρεση όσα πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως τρόφιμα και φάρμακα. Τα αγαθά θα μπορούν να παραδίδονται στους πελάτες μόνο σε εξωτερικό χώρο και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να κάνουν μόνο παραδόσεις στο σπίτι. Οι αθλητικές δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους απαγορεύθηκαν. Στους πολίτες συστήνεται να τηρούν οπωσδήποτε την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση όταν βρίσκονται έξω.

Η χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει ως εδώ 667 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 76.183 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.