Η ακύρωση της επίσκεψης Νετανιάχου στα ΗΑΕ προκαλεί την αντίδραση της Ιορδανίας

11/03/2021, 19:13
Η ακύρωση της επίσκεψης Νετανιάχου στα ΗΑΕ προκαλεί την αντίδραση της Ιορδανίας

Η ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ματαίωσε σήμερα μια πρώτη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω καθυστέρησης που σχετιζόταν με το καθεστώς υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της Ιορδανίας,  προκάλεσε μια σπάνια μομφή από το Αμάν σχετικά με έναν διαφιλονικούμενο ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ.

Σχολιαστές θεώρησαν ότι η επίσκεψη αυτή στα ΗΑΕ, με τα οποία το Ισραήλ εξομάλυνε πέρυσι τις σχέσεις του, ήταν μια ευκαιρία για τον Νετανιάχου να ενισχυθεί διπλωματικά ενόψει των ισραηλινών εκλογών της 23ης Μαρτίου.

Μια καθυστέρηση στην άδεια υπερπτήσης από το Αμάν για το αεροπλάνο του Νετανιάχου "προφανώς" προήλθε από την ακύρωση μιας επίσκεψης του Ιορδανού πρίγκιπα διαδόχου Χουσέιν μπιν Αμπντάλα στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ χθες λόγω μιας διαμάχης που αφορούσε διευθετήσεις ασφαλείας στο σημείο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τελικά η άδεια δόθηκε αλλά ήταν πολύ αργά προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα του Νετανιάχου, που περιελάμβανε συναντήσεις με τον Ούγγρο και τον Τσέχο ομόλογό του αργότερα σήμερα, ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άιμαν αλ-Σαφάντι επιβεβαίωσε την αναβολή της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου στο Αλ Άκσα -- που θα ήταν η πρώτη ενός μελλοντικού βασιλιά της Ιορδανίας.

Ο Σαφάντι είπε πως ο πρίγκιπας διάδοχος Χουσέιν μπιν Αμπντάλα σχεδίαζε να συμμετάσχει μαζί με Παλαιστίνιους πιστούς σε μια τελετή στο τέμενος, που είναι ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ και βρίσκεται στην εντός των τειχών Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ με τον πόλεμο του 1967.

Οι Εβραίοι τιμούν τον τόπο αυτό ως το σημείο όπου βρίσκονταν κάποτε δύο αρχαίοι ναοί τους και έχει αποτελέσει συχνά σημείο ανάφλεξης της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

"Το Άκσα είναι εξ ολοκλήρου ένας χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους και η Ιορδανία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ανάμιξη στις υποθέσεις της και το Ισραήλ δεν έχει κυριαρχία επ΄αυτού", είπε ο Σαφάντι στην κρατική τηλεόραση.

Το Ισραήλ θεωρεί πως το σύνολο της Ιερουσαλήμ είναι η "αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του". Προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία περιλαμβάνει την Παλιά Πόλη, μετά τον πόλεμο του 1967, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

H κυβερνώσα χασεμιτική δυναστεία της Ιορδανίας είναι φύλακας των μουσουλμανικών και χριστιανικών τόπων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ αναγνώρισε τον ρόλο της Ιορδανίας ως θεματοφύλακα του Αλ Άκσα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας των δύο χωρών το 1994 και διατηρεί τον συνολικό έλεγχο ασφαλείας στον ιερό τόπο.

Ο Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν --το οποίο έχει επίσης εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ-- τον περασμένο μήνα αλλά ματαίωσε το ταξίδι επικαλούμενος ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της COVID-19.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ