Σ. Αραβία: Αναχαιτίστηκαν οπλισμένα drones με στόχο την Aramco

26/03/2021, 12:31
Σ. Αραβία: Αναχαιτίστηκαν οπλισμένα drones με στόχο την Aramco

Αποτρεπτικά μέτρα για να προστατεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου ανακοίνωσε ότι θα λάβει το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, μετά το μπαράζ επιθέσεων με οπλισμένα drones εναντίον εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco αλλά και στρατιωτικών στόχων, από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι χθες Πέμπτη το βράδυ ξέσπασε πυρκαγιά σε έναν σταθμό διανομής πετρελαϊκών προϊόντων στην Τζιζάν, ο οποίος επλήγη από ένα drone, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν θύματα. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο καταγγέλλει μια «δειλή επίθεση», η οποία έχει στόχο όχι μόνο το βασίλειο αλλά και την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

«Αυτές οι επιθέσεις επιβεβαιώνουν την απόρριψη από τους τρομοκράτες αντάρτες Χούθι όλων των πολιτικών προσπαθειών να επιλυθεί η κρίση», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος εκπροσωπεί και τον αραβικό συνασπισμό.

Ο αραβικός συνασπισμός που μάχεται εναντίον των Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε αρκετά drones με εκρηκτικά που είχαν στόχο τη Σαουδική Αραβία. Ο συνασπισμός επεσήμανε ότι οι Χούθι προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον των πανεπιστημίων στη Ναζράν και τη Τζιζάν, δύο πόλεις της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Σαουδική Αραβία κατέστρεψε το drone που είχε στόχο τη Ναζράν καθώς και άλλα έξι.

Ο εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών Γιαχία Σαρέα έγραψε στο Twitter ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν συνολικά 18 drones εναντίον της στρατιωτικής βάσης «Βασιλιάς Αμπντελαζίζ» στη Ντάμαμ και των στρατιωτικών θέσεων στη Ναζράν και την Ασίρ. Ο Σαρέα πρόσθεσε ότι οι αντάρτες στοχοθέτησαν και εγκαταστάσεις της Aramco στη Ρας αλ Τανούρα, τη Ράμπιγκ, τη Γιάνμπι και τη Τζιζάν.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να εξαπολύσουμε πιο ισχυρές και σκληρές επιθέσεις το επόμενο διάστημα», προειδοποίησε ο Σαρέα.

Οι επιθέσεις αυτές εξαπολύθηκαν καθώς ο πόλεμος στην Υεμένη εισέρχεται στο έκτο έτος του. Τη Δευτέρα το Ριάντ πρότεινε στους Χούθι συνολική εκεχειρία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, την οποία όμως οι αντάρτες απέρριψαν.

Οι ίδιοι επανέλαβαν το αίτημά τους για άρση του αεροπορικού και θαλάσσιου αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη. Ο αραβικός συνασπισμός ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός αυτός έχει στόχο να εμποδίζει το Ιράν να βοηθά τους Χούθι, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει ότι πράττει.

Στο μεταξύ και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Υεμένη, με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τιμ Λέντερκινγκ να πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή.