Η πρόταση της Ε.Ε. για την Τουρκία

06/04/2021, 20:03
Η πρόταση της Ε.Ε. για την Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησαν στον Ταγίπ Ερντογάν την ισορροπημένη πρόταση της ΕΕ, για μια προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη ατζέντα, αναφέρει πηγή της ΕΕ. Μπορεί να τεθεί επί τάπητος, σημειώνει η ίδια πηγή υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Tουρκία λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η πηγή, οι επικεφαλής της ΕΕ εξήγησαν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς, δεν θα υπάρξει αποδοχή από τα κράτη μέλη και την κοινή γνώμη για θετική ατζέντα, επισημαίνεται.

Το πρωί, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία. Ενημέρωσαν τον πρόεδρο για την κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών μετά την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αλλά και σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων.

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ευθυγραμμίζονται πλήρως με την ανάγκη για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για μια θετική και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ανέφερε πηγή της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ