Βρετανία: Πολιτική κόντρα για την ανακαίνιση του διαμερίσματος του Τζόνσον

25/04/2021, 14:08
Βρετανία: Πολιτική κόντρα για την ανακαίνιση του διαμερίσματος του Τζόνσον

Κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού για χρηματοδότηση των εργασιών στο σπίτι του μέσω ιδιωτών δωρητών.

Η βρετανική αντιπολίτευση ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα "εις βάθος" για τον τρόπο με τον οποίο, σύμφωνα με κατηγορίες, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δαπάνησε χρήματα των φορολογουμένων, για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του διαμερίσματός του.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, το πρώην "δεξί χέρι" του Τζόνσον, αμφισβήτησε την ακεραιότητα του πρωθυπουργού με μια "εκρηκτική" ανάρτηση στο μπλογκ του. Σε αυτό το κείμενο, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, γράφει ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να χρηματοδοτήσει τις εργασίες στο σπίτι του μέσω ιδιωτών δωρητών.

"Δεν γνωρίζουμε την αλήθεια σε αυτήν τη διαμάχη μεταξύ δύο πολύ ισχυρών προσώπων, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιος λέει ψέματα παρά για την ουσία του προβλήματος", εκτίμησε σήμερα, μιλώντας στο Sky News, η βουλευτής των Εργατικών Τζες Φίλιπς. "Επομένως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το Εργατικό Κόμμα θα καταθέσει επερώτηση στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Η έρευνα αυτή θα πρέπει να εξετάσει "αν χορηγήθηκαν συμβόλαια μέσω SMS, αν δόθηκαν μειώσεις φόρων μέσω SMS ή αν ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τους φίλους του για να βρει χρήματα για να επισκευάσει το διαμέρισμά του", πρόσθεσε, αναφερόμενη στις ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ του Τζόνσον και του βιομήχανου Τζέιμς Ντάισον.

Η συντηρητική κυβέρνηση διέψευσε και πάλι σήμερα το πρωί αυτούς τους ισχυρισμούς. "Ο πρωθυπουργός ανέλαβε το κόστος της ανακαίνισης του διαμερίσματός του, είναι ξεκάθαρο", δήλωσε στο Sky News η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λις Τρας, διαβεβαιώνοντας ότι ο Τζόνσον "τήρησε τους κανόνες καθ’ όλη τη διαδικασία". Εκτίμησε μάλιστα ότι στόχος των ισχυρισμών αυτών είναι να εκτρέψουν την προσοχή "από τη φανταστική δουλειά" που έκανε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Εκλογική Επιτροπή, η οποία εξετάζει τις δωρεές στα πολιτικά κόμματα και τις δαπάνες τους έχει ανακοινώσει ότι θα ερευνήσει την υπόθεση.