Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ο ανανωμένος μηχανισμός πολιτικής προστασίας

27/04/2021, 21:32
Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ο ανανωμένος μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Ενισχυμένο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία, ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον αναθεωρημένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ την Τρίτη με 641 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 14 αποχές. Στόχος του μηχανισμού είναι να διασφαλίσει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση καταστροφών μεγάλης κλίμακας, ιδίως όταν αυτές επηρεάζουν πολλές χώρες ταυτόχρονα.

Για την ταχύτερη παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση κρίσεων, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποκτήσει άμεσα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τους αναγκαίους πόρους μέσω του αποθεματικού rescEU.

Συνολικά 1,263 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον μηχανισμό για την περίοδο 2021-2027. Το ποσό αυτό θα συμπληρωθεί με 2,056 δισ. από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης (περίπου πενταπλάσιο του ποσού που είχε διατεθεί κατά το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την ανάδειξή του σε σύμβολο αλληλεγγύης της ΕΕ. Τόνισαν ότι οι προσαρμογές του μηχανισμού (που εγκρίθηκαν σήμερα στην ολομέλεια) θα φέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερο συντονισμό και περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας.