Ισραήλ: Εγκρίθηκε η πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

20/05/2021, 23:01
Ισραήλ: Εγκρίθηκε η πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Το "πράσινο" φως για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τη Χαμάς και την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ για κατάπαυσης του πυρός έδωσε το βράδυ της Πέμπτης το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεσολαβητής στην προσπάθεια αυτή θα είναι η Αίγυπτος, ώστε να τερματιστούν οι δεκαήμερες επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες κατά του Ισραήλ και οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Μεΐρ Μπεν Σαμπάτ εξουσιοδοτήθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την πρωτοβουλία με στόχο την κατάπαυσης του πυρός, να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του σχεδίου καθώς και την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσαν ισραηλινά MME.

Στο μεταξύ, το Reuters επικαλέστηκε αξιωματούχο της Χαμάς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η "αμοιβαία και ταυτόχρονη" εκεχειρία με το Ισραήλ θα αρχίσει στις 2 π.μ. τοπική ώρα την Παρασκευή.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε "ενθαρρυντικές" τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Οι διπλωματικές ενέργειες για την επίτευξη εκεχειρίας εντάθηκαν σήμερα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της αποκατάστασης της "ησυχίας και της ασφάλειας", ενώ η Χαμάς επέμεινε ότι οι συνομιλίες για εκεχειρία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνο όταν το Ισραήλ τερματίσει "την επιθετικότητά του στην Ιερουσαλήμ και τον βομβαρδισμό της Γάζας".