ΝΑΤΟ: Οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής

14/06/2021, 11:24
ΝΑΤΟ: Οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η δυτική συμμαχία πρέπει να απαντήσει στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας και ότι η τελική ανακοίνωση της συνόδου του ΝΑΤΟ θα παγιώνει μια νέα στρατηγική έναντι του Πεκίνου.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις, ανέφερε προσερχόμενος στη σύνοδο ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι ηγέτες θα συζητήσουν μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, σημείωσε, τονίζοντας ότι «η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Όσον αφορά στην Κίνα, ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι υπάρχουν ευκαιρίες, ωστόσο «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και η πιεστική συμπεριφορά δημιουργεί μερικές προκλήσεις στην ασφάλειά μας».

«Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί ως συμμαχία», ανέφερε.

Νωρίτερα δήλωνε σε δημοσιογράφους: «Η Κίνα μας πλησιάζει. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει ιδιαίτερα στις δικές μας κρίσιμης σημασίας υποδομές. Γνωρίζουμε ότι η Κίνα δεν συμμερίζεται τις αξίες μας. Χρειάζεται να απαντήσουμε από κοινού ως συμμαχία».

«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, εχθρός μας. Δεν θα υπάρξει νέος ψυχρός πόλεμος με την Κίνα, αλλά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από την Κίνα για την ασφάλειά μας», κατέληξε ο κ. Στόλτενμπεργκ.